Badhusbygget i Strängnäs inifrån – så har projektet gått hittills

Badhusbygget i Strängnäs inifrån – så har projektet gått hittills

Kiruna kommun
Lästid cirka 5 min

Om knappt ett år ska ett badhus och en sporthall för sammanlagt 405 miljoner kronor stå klara. Samtidigt befinner sig We group AB som sköter projektering och byggledning av badhuset under företagsrekonstruktion i Göteborgs tingsrätt. "Det påverkar inte bygget alls", hävdar Mille Örnmark, koncernchef på We Group.

Nu har badhusbygget på Larslunda kommit så långt att man kan få en bild av hur det kommer att se ut invändigt. Simhallen ska vara klar att börja användas för verksamhet i augusti 2025. Bygget kommer att kosta 405 miljoner kronor tillsammans med sporthallen, där simhallen står för två tredjedelar av kostnaden.

Tidningen har fått en unik rundtur från källare till tak, i rum som både kommer att besökas av allmänheten och utrymmen där gemene man inte får tillträde till.

Men först sitter vi ner för intervju för det finns frågor som måste ställas.

undefined
Erik Granbeck, kommunens projektansvariga på Larslunda och Mille Örnmark, koncernchef på We Group som sköter projektering och byggledning av badhuset.

Det är We group AB som sköter projektering och byggledning av badhuset. Bolaget ledde tidigare bygget av det omskrivna badhuset i Kiruna där Kirunabostäder senare tog över projektledningen och avbeställde resterande konsulttjänst från We Group.

We Group befinner sig under företagsrekonstruktion i Göteborgs tingsrätt. Skälet är bristande likviditet och att företaget riskerar att inte kunna betala sina upparbetade skulder. Rekonstruktör Advokat Christian Andersch har tidigare sagt till tidningen att skulderna beror på stora fordringar på Kiruna kommun.

Hur påverkar rekonstruktionen badhusbygget på Larslunda?

– Inte alls. Dagen efter ansökan om rekonstruktion var det business as usual. Men det påverkar oss i annat: skitsnack, ryktesspridning och oriktiga påståenden. Det är känslomässigt, säger Mille Örnmark, styrelseledamot och koncernchef på We Group.

undefined
Stora bassängen i nya simhallen. Det kommer att finnas startpallar och en trampolin, precis som i nuvarande Thomasbadet men ingen vattenrutschkana.
undefined
En av de två bassängerna som är sex gånger tolv och en halv meter. Den ena blir undervisningsbassäng och den andra kan användas till rehab och babysim. Bassängen är vattenfylld för att det pågår provtryckning.

Hur går det med badhusbygget om det blir konkurs?

– Då får man göra en ny överenskommelse. Kommunen och We Group har kontinuerlig dialog och riskplanering. 

Hur har kommunen säkrat att badhusbygget blir klart?

– Det viktigaste är att de personer som sitter på kunskap sitter kvar hela tiden, säger Erik Granbeck, kommunens projektansvariga på Larslunda.

Hur har kommunen säkrat det?

– We-koncernen har tre bolag som är satta under rekonstruktion men vi har åtta bolag som inte är det. Moderbolaget har gjort ett en koncerngaranti att fullfölja uppdraget. Om det blir konkurs går vårt moderbolag in, säger Mille Örnmark.

 – Om vi skulle behöva ta in ett nytt gäng skulle vi inte hålla oss inom de 405 miljoner kronorna. Det är absolut sista utvägen. Men vi har hela tiden fått information i första ledet. Vi har inte tyckt att det har funnits ett problem, även om det alltid är osäkert när en rekonstruktion inträffar, säger Erik Granbeck.

"Det finns bara ett fel i cv:t"

Mille Örnmark

koncernchef, We Group

2023 gjorde TV4:s Kalla Fakta en granskning där det framkom att Mille Örnmark hade ljugit i sitt cv. En reporter på Strengnäs Tidning ringde också runt till de universitet som Mille Örnmark hade angett att han hade studerat vid. Även tidningens granskning visade att han aldrig hade varit inskriven vid universiteten.

Varför ljög du om ditt cv?

– Jag har ljugit för kommunen. Det finns ett fel i cv:t. Det står att jag är byggnadsmassör. Det känns som ett fel, inte en lögn, säger Mille Örnmark.

Men tidningens granskning visar ju att du inte har studerat vid de lärosäten du angett?

– Det finns bara ett fel i cv:t, vidhåller Mille Örnmark samtidigt som han brusar upp och blir arg.

Vi kommer inte vidare i frågan under intervjun och går vidare.

undefined
Mille Örnmark visar ritningarna till det nya badhuset i Strängnäs.

Har det tillstött problem under arbetet med badhuset?

– Vi fick betydligt mer berg än den geotekniska undersökningen hade indikerat. Det var en tuff vinter senast vilket saktade ner arbetet. Vi var tvungna att använda andra tekniker än vanligt för att inte få förstörd betong. Vi fick också mycket ytvatten som tryckte på uppifrån, säger Mille Örnmark.

Följer ni tidsplanen?

– Ingen entreprenör har lämnat hinder, vilket betyder att bygget inte är försenat. Det är otroligt kostnadsdrivande för projektet om det blir försenat, säger Mille Örnmark.

På sporthallstaket ska det läggas solpaneler. Den el som blir över efter sporthallens behov kommer att användas i simhallen.

– En solig dag tror vi att vi kan spara minst 50 procent av simhallens elförbrukning, säger Erik Granbeck.

undefined
Här byggs nu ett fördröjningsmagasin för vatten och över kommer det att bli parkeringsplatser. På bild även Mille Örnmark.

Vi börjar rundturen utanför simhallen på sidan mot Fårhusvägen. Här byggs nu ett fördröjningsmagasin för vatten och över kommer det att bli parkeringsplatser.

Tidvis under utbyggnaden av Larslunda IP har det varit brist på parkeringsplatser.

Kommer parkeringsplatserna att räcka till alla som ska besöka olika aktiviteter på Larslunda?

– Det kommer att finnas gott om parkeringsplatser vid simhallen och sporthallen. Det kommer också att finnas en extra parkering vid event, säger Erik Granbeck.

undefined
Här ska det bli omklädningsrum.
undefined
Varje vecka filmas bygget med en kamera i 360 grader för att kunna följa utvecklingen av nya badhuset steg för steg. På bild Ida Råkeberg, We Group.

Vi går in genom den blivande huvudentrén till badhuset. Innanför kommer det att vara en reception och en kafédel som man kan nå både utifrån och inifrån simbassängerna. Just nu muras alla innerväggar i byggnaden.

Det ska byggas flera omklädningsrum, för dam, herr, gruppomklädningsrum och ett multiomklädningsrum.

Vi går vidare till bassängerna. Det byggs två mindre, en för undervisning och en för rehab, där båda har höj- och sänkbart golv. Här kan vattentemperaturen ställas mellan 28 och 34 grader.

undefined

"Godisland har vi inte fått igenom tidigare på andra platser"

Mille Örnmark

Koncernchef We Group

I den stora 25-metersbassängen blir det 28 grader och åtta till tio banor beroende på banbredd. Det kommer att finnas startpallar och en trampolin men ingen vattenrutschkana.

– Bara en rutschkana på småbarnsavdelningen upp till fem år, säger Mille Örnmark.

Vattenområdet för småbarn kommer att få utseendet av ett godisland.

– Med några års mellanrum träffar våra arkitekter barn för att höra vad de vill ha. Barnen ville ha ett barnområde som är godisinspirerat. Det har vi inte fått igenom tidigare på andra platser utan det här är första gången, säger Mille Örnmark.

Under planeringen av badhusbygget skrev tidningen om bristen på läktare i nya hallen.

– Det kommer att finnas mobila läktare och 90 fasta platser i samma nivå som simbassängerna, säger Erik Granbeck.

undefined
Källaren under bassängerna. I tankarna ska vattnet renas och partiklar som tillkommit vid bad tas bort med hjälp av sandfilter.

Tidningen visas också källaren, dit allmänheten aldrig kommer att få gå. Här finns plats för centraler för el, värme och it samt ventilation. Redan nu står här många svarta tankar där partiklar i vattnet ska tas bort med hjälp av sandfilter.

Turen i simhallen avslutas på taket med utsikt över Kilenvägen och sporthallsbygget. Både simhallen och sporthallen ska vara klara för verksamheter i augusti nästa år.

– Målet är en stor invigning, säger Erik Granbeck.

undefined
Uppe på taket på det nya badhuset med utsikt mot den blivande sporthallen på Larslundaområdet.