30-årsjubilaren Tina har inga planer på att sluta gympa

I söndags avslutade Tina Bergström sitt 30:e år som gympaledare i Helgarö bygdegård. Det snart 65-åriga energiknippet har dock inga planer på att snöra av sig skorna, utan åker även fortsättningsvis hellre på träningssemester än slappar på sofflocket.

– Jo, jag är nog lite nördig när det gäller att röra på sig, säger hon och skrattar.

5 maj 2018 06:12

Det började alltså för 30 år sedan, berättar Tina Bergström.

– Då skulle Fogdö skola bygga en ny gymnastikhall för att den gamla fått bli klassrum. Under tiden körde de vuxengympa i korridoren på skolan och när jag fick höra det kände jag att där gick gränsen. Jag hade gått på Friskis & svettis och tyckte att man ju i alla fall kunde prova, berättar Tina Bergström som valde att bjuda in till fasta gympagrupper i egen regi.

Eftersom hon bor bara några hundra meter från Helgarö bygdegård blev det ett naturligt val. Sen har det rullat på, oftast två pass i veckan.

Hennes gympadeltagare kommer från Fogdö, Helgarö och Björsund och är i åldrarna 30 till ungefär 75 år. Normalt är de runt 15 personer men just i söndags, på säsongsavslutningen, var de 10.

De fick ett mycket ovanligt – och nostalgiskt – pass, berättar Tina Bergström.

– De fick en repris på det allra första pass jag körde för 30 år sedan, säger hon och skrattar. Jag hade det kvar på en jätteplansch som Johan Holmsäter gjorde när han grundade Friskis & svettis, med ett kassettband med hans tal. Det var jätteroligt!

Tina Bergström bubblar av energi och glädje när hon pratar om gympagrupperna och överlag om att hålla i gång kroppen med roliga och okomplicerade motionsformer som kan passa alla. Och 30-årsjubileet till trots har hon inga planer på att sluta.

– Äsch, folk har redan börjat fråga om hösten så jag har sagt att jag kör i gång igen tidigt i september – men att jag tar en termin i taget.

Efter 30 år, vad driver dig?

– Jag tycker det är en kul grej! Jag är ju mest självlärd men i mitten av 90-talet fick jag gå en utbildning för gympaledare och då blev det ännu roligare.

Tina Bergström har inte bara hållit i gympagrupper i Helgarö, utan även under många år hos sin tidigare arbetsgivare Volvo. Dessutom väljer hon motion som semestersyssla...

– Jag har försökt unnat mig en veckas träningsresa varje år de nio senaste åren. Jag har varit till Spanien, Portugal, Cypern och Turkiet och tränat med exempelvis Malin Berghagen, Kristin Kaspersen, Blossom Tainton och Tobias Karlsson från Let's dance – såna som inspirerar mig. Då blir man ju taggad att fortsätta, säger Tina Bergström.

Hon menar samtidigt att åren tar ut sin rätt – hon fyller snart 65 – och att hon inte alltid kör fullt ut på de där träningsresorna.

– Ibland måste man inse att huvudet vill men att inte kropppen räcker till, så man får lägga in en vilodag. Då kanske det räcker med en lite intensivare promenad, simma lite eller ta ett pass på gymmet.

Är det en vilodag för dig?

– Ja, så man rör på sig i alla fall. Det sämsta man kan göra, tycker jag, är att ligga på soffan och tro att man ska bli piggare. Då är det bättre att i alla fall ta en liten promenad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin