I morgon fortsätter rättegången mot den 22-åring som misstänks för grov stöld och försök till grov stöld, i samband med kuppen mot Strängnäs domkyrka då kungliga kulturskatter värda 65 miljoner kronor stals.
Rättegången genomfördes som planerat den 30 och 31 januari, men när den skulle avslutas den 5 februari sköts den i stället upp.
Natten mot den 5 februari återfanns nämligen de stulna föremålen – två guldkronor och ett riksäpple från 1600-talet – i en soptunna ovanpå en parkerad bil i Åkersberga.
Kammaråklagare Reena Devgun fick tio dagar på sig att samla bevis, genomföra förhör och förbereda en fortsatt rättegång.
Sedan dess har ytterligare två personer – en 24-åring och en 26-åring – häktats misstänkta för grovt häleri. Båda har kopplingar till 22-åringen och är, liksom han, från Åkersberga.
De återfunna regalierna har genomgått flera tekniska undersökningar i jakt på dna, fingeravtryck och andra spår som kan knyta gärningsmän till brottet. I dag presenterade åklagaren resultatet.
Ur kompletteringen: "Beslagsprotokoll, analys och resultat av forensiska undersökningar genomförda av NFC påvisande [22-åringens] dna på de två kronor som stals från Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018 till styrkande av att [22-åringen] begått gärningen samt till vederläggande av hans uppgifter om hans förehavanden i domkyrkan den 31 juli 2018.
Dna-träffen kommer från blod på tyghättan i kungakronan.
I förhör den 11 februari får 22-åringen frågan:
Har du någon rimlig förklaring till varför ditt dna finns på dessa regalier?
22-åringen svarar:
– Inga kommentarer.
Även den häktade 26-åringens dna har hittats på regalierna. Det framkommer också i förhöret, där 22-åringen får frågan om han kan förklara det.
– Inga kommentarer.
Förhörsledare: Skulle du vilja ändra din historia som du lämnat i tingsrätten med tanke på vad som kommit fram nu?
– Ingen kommentar.
22-åringens blod har tidigare hittats på den krossade glasmontern, men han har hela tiden hävdat att han kom in i sakristian först när montern krossats av någon annan.
Han har själv förklarat sitt blod och dna på platsen med att han skar sig när han fick ett infall, sträckte in handen för att ta något kvarlämnat föremål, men sedan ångrade sig och drog ut armen utan att ta något.
Regaliernas ekonomiska respektive kulturhistoriska värde har också bedömts, utifrån det skick de är i efter stölden och återlämnandet. Undersökningen visar att kungakronan har skadats och åklagaren menar nu att "gärningen varit särskilt hänsynslös".
Bland andra Susann Silfverstolpe från auktionshuset Bukowskis och Ebba Gillbrand från länsstyrelsen i Södermanland har besiktat föremålen på nationellt forensiskt centrum i Linköping.
Åklagare Reena Devgun har meddelat att hon inte är tillgänglig för kommentarer under torsdagen.
Tidningen söker 22-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson för en kommentar.
Texten uppdateras.