Under tisdagen sammanstrålade representanter för både nämnda företag och FMV – Försvarets materielverk – vid fordonsmuseet.

– Det finns lite andra personer här också, men vi behöver inte gå in på vilka, säger programledaren Per Robertini från FMV som såg till att Strengnäs Tidning fick en åktur i terrängen med det ena fordonet av modellen JLTV, joint light tactical vehicle.

– Jag har tidigare varit över till USA och testat. Den här modellen är lättkörd, säger Per Robertini.

Artikelbild

| Museichefen Stefan Karlsson uppskattade besöket från Nordamerika.

Han arbetar med omvärldsanalys för att se vad som finns på marknaden och vad som kan vara intressant för den svenska försvarsmakten.

– Det är vi som anskaffar allt deras material, säger Per Robertini efter provturen.

Bilarna hade anlänt till Strängnäs på trailer efter att tidigare bland annat visats upp för potentiella kunder i Storbritannien och Nederländerna.

– Senare i veckan bär det vidare mot Slovenien, tror jag, säger Stefan Karlsson som gärna pratade om fordonen men inte så mycket om själva evenemanget.

Artikelbild

| Stefan Karlsson framför ett av de två amerikanska militärfordonen som under en kort period visas upp vid Arsenalen i Strängnäs.

– De som anordnar eventet vill ha allting så konfidentiellt som möjligt. Jag är mest med och råddar med måltider och liknande.

Varför valde de Arsenalen?

Artikelbild

| Djur och krig är en utställning som nyligen öppnade på Arsenalen. Här syns en galt som fått ge namn åt ett militärfordon.

– Vi befinner oss på neutral mark, byggnaden och faciliteterna är passande plus att vi fått låna terräng av Strängnäs kommun för att teståka. Det är ett av de intressantaste besöken vi haft här.

Museichefen lät sig imponeras av åkkomforten.

– Fordonet påminner om en större personbil. Det var oerhört bekvämt att sitta i den.

Bilen har plats för fyra personer och viss packning.

– Till exempel skulle de vara väldigt passande för patrulleringsuppdrag likt de som Sverige haft i Bosnien och Afghanistan.

En JLTV väger knappt åtta ton.

– Stryktåligheten på fordonet är god, förklarar Stefan Karlsson som fortsätter:

– Det finns olika typer av skydd att komplettera med beroende på situation. Jag tror inte att skydden påverkar hastigheten, möjligen bränsleförbrukningen. Fordonen kan nå upp till kring 100 kilometer i timmen.

Medan tidningen ändå avlade en visit rekommenderade Stefan Karlsson att vi skulle titta till den nyinvigda utställningen om djur och krig. Den har Arsenalen fått ta över från Flygvapnets museum i Linköping.

– Ett bra komplement till det som redan finns här. En lite mjukare del, säger operativa chefen Isabella Hedenstrand Nastri.

Djur och krig berättar bland annat om spionerande katter, ubåtsjagande sälar och bombsniffande hundar. Djuren är dock inte livs levande, kanske vi bör tillägga.