Andra bilbranden vid Läggesta på kort tid – nu agerar kommunen

På onsdagen brann den andra personbilen på kort tid på pendlarparkeringen vid Läggesta station. Flera bilar har också slangats på bensin.

– Vi ska snarast analysera vad som händer och se vad vi kan göra, säger kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson.

27 februari 2019 22:15

Klockan 21.25 på onsdagskvällen inkom ett larm till SOS Alarm om en personbil som brann vid Läggesta station. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

Hans Tollbom, inre befäl vid räddningstjänsten, konstaterade att det rörde sig om en fullt utvecklad bilbrand.

– Den stod still så det har inte spridit sig något särskilt. Den är släckt och vi håller på och eftersläcker och kommer att lämna inom tio minuter, sa han vid 22-tiden.

En anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad och en förundersökningsledare har tillsatts för att utreda brandorsaken. Bilägaren har kontaktats.

Det här är den andra bilbranden på kort tid på pendlarparkeringen vid Läggesta station.

Natten mot den 10 februari brann det också. Räddningstjänst och polis ryckte ut och även då upprättades en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Den utredningen är nedlagd, konstaterar Eva Tördal vid Strängnäspolisen som i dagsläget inte kan säga om det finns några kopplingar mellan de båda bränderna.

Flera bilar har också utsatts för bensinstölder vid Läggesta den senaste tiden. Tar ni något samlat grepp kring detta?

– Pendlarparkeringar är ofta utsatta för slangningar av bensin. Det är ofta inte mycket folk där och de ligger avsides, säger Eva Tördal.

Kan man skydda sig?

– Det är väldigt svårt. Om man måste parkera bilen så måste man. Har man låst tanklock bryts det upp och är det inte låst är det bara att öppna det.

Pendlarparkeringen ägs av Strängnäs kommun och den senaste tidens händelser har gett eko i kommunhuset, konstaterar trygghetssamordnare Marita Andersson.

Vad säger ni om läget i Läggesta?

– Det här är nytt för oss – det har varit rätt lugnt på Läggesta. Nu pratade jag nyss med Anders Ekman, chef på teknik- och servicekontoret, och vi sa att vi snarast måste sätta oss ner och analysera vad som helt plötsligt händer och se vad vi kan göra.

Vad kan ni göra – vilka verktyg har ni?

– Vi har ju Securitas som ronderar, så dem kan man styra till att åka dit mer. Dessutom har vi en stadsvärd och ska få en till, så även där kan man lägga mer fokus på Läggesta. Det kan säkert vara mer, men först måste vi få veta mer om vad som händer, säger Marita Andersson.

Kan kameraövervakning vara ett alternativ?

– Vi har ingen i dagsläget, men det är ett alternativ vi får fundera över.

Marita Andersson håller med polisen om att det avskilda läget komplicerar läget, men:

– Läggesta växer och nu är det väldigt nära till de närmsta husen. Det är väldigt många som pendlar och framöver kommer det att röra sig allt mer folk där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin