På julafton gick en man till polisen för att lätta sitt hjärta. Han sade att han två dagar tidigare hade kastat en för honom okänd man över Tosteröbron. Uppgifterna togs på allvar och mannen anhölls – misstänkt för mord.
På annandagen släpptes han dock på fri fot. Polisen kunde inte hitta någon kropp i vattnet, ingen person hade anmälts försvunnen och ingen hade hört av sig med uppgifter som kunde styrka mannens berättelse. I mars lades förundersökningen ner.
Nu begär mannen ersättning från Justitiekanslern, för den tid han varit frihetsberövad. "Som kompensation för det lidande han utsatts för" yrkar han, genom sitt juridiska ombud, att få ersättning enligt schablon. JK:s praxis är 30 000 för den första månaden, vilket skulle ge mannen ett par tusenlappar i ersättning för de två dagarna han varit inlåst.
– Jag tycker att åklagaren var för snabb med att anhålla honom. Han gick till polisen för att berätta att han knuffat till en person som stod i vägen på bron, och hans uppfattning var att denne trillade i vattnet. Att anhålla honom för mord var förhastat, säger advokat Lars Ohlson.
Polisen använde helikopter, drönare och dykare i sökarbetet, och flera förhör hölls för att försöka bringa klarhet i vad som hade hänt. Det dröjde inte länge innan flera ställde sig frågan om historien var påhittad. Och det skulle kunna innebära att mannen gjort sig skyldig till ett annat brott än ett eventuellt mord.
– Det skulle det kunna vara, en form av falsklarm. Det får vi titta på om det skulle bli aktuellt, sade åklagare Maria Edström till tidningen i mellandagarna.
Att mannen nu begär ersättning för tiden han varit frihetsberövad, vill hon inte uttala sig om:
– Inte i det här läget. Jag kommer att få yttra mig till JK så jag vill inte kommentera det.
Du talade tidigare om konsekvenser av ett eventuellt falskt larm. Vad har hänt i det hänseendet?
– Det upprättades nog aldrig någon anmälan om det. Inte då, i alla fall.
Har det skett därefter?
– Nej, inte än.
Kommer det att ske?
– Som sagt, jag vill inte kommentera det ännu, säger Maria Edström.
Mannen, som är i 50-årsåldern, beskrevs vid tidpunkten för den påstådda händelsen som hemlös. Nu är han skriven på en adress i Strängnäs.
Offret ska ha, enligt mannens uppgifter, ha varit en man i 35-årsåldern. Han beskrev vara runt 175 centimeter lång och klädd i mjukisbyxor, luvtröja och med ryggsäck.