Arkitekten bakom prisade Stadsparken: "Jag är nog lite kär"

Den nya stadsdelen beskrivs som ett sentida barn till den äldre; ett barn som arkitekt Kjell Forshed ser fram emot att följa genom livet. Hans projekt tilldelas årets arkitekturpris.

16 november 2017 16:58

Gamla stadskärnan var utgångspunkten när Kjell Forshed och Ingrid Moberg skulle skapa "mer Mariefred mitt i Mariefred". Det var på det sättet byggbolaget Derome ville ro hem den markanvisningstävling som Strängnäs kommun arrangerade 2007–2008, och arkitektfirman Brunnberg och Forshed anlitades för utformningen.

‒Jag har alltid tyckt om äldre småstäder. Det är en speciell karaktär med små gränder, fina gator och trevliga torg. Som arkitekt har jag ofta undrat varför vi inte bygger på det viset längre men med vår tids alla förutsättningar, säger Kjell Forshed.

Ofta blir man ledsen som arkitekt, man tycker att byggherren har gått ifrån ens vision allt för mycket, men här blir jag bara glad.

Kjell Forshed, arkitekt

Men så skulle det alltså bli, och enligt Kjell Forshed är Stadsparken ett av få exempel på en ny stadsdel som byggts som om det vore början av 1900-talet. Inför skissarbetet mätte han upp gatornas bredd och husens höjd i gamla stadskärnan. Materialval, färger och detaljer analyserades noga innan Kjell Forshed satte sig med blyertspenna och akvarellfärger för att ta fram Deromes tävlingsbidrag.

‒Man kan se det nya området som ett sentida barn till gamla Mariefred, säger Kjell Forshed.

Bidraget vann, Sveriges arkitekter i Sörmland. 2013 var det kvarteret Seminariet i Strängnäs som tilldelades priset för sin urskiljande arkitektur med spetsiga zinktak och vitmålade träfasader, något som fick juryn att associera till såväl hansastäder som USA:s östkust.

[fakta nr="2"]

Kjell Forshed hyser varma känslor för Stadsparken. Han är själv Taxingebo och besöker Mariefred någon gång varje vecka för att handla eller uträtta ärenden.

‒Då tittar jag till allt. Ofta blir man ledsen som arkitekt, man tycker att byggherren har gått ifrån ens vision allt för mycket, men här blir jag bara glad. Jag är nog lite kär i Stadsparken. Det ska bli roligt att följa det här barnet och se det växa upp.

Juryns motivering

"På Hammarängen läggs kvarter efter kvarter till Mariefreds stadskärna. Den nya stadsdelen vävs sömlöst samman med den gamla. Utan större åthävor framgår det att stadsdelen är ny. Hammarängen är ett ovanligt stillsamt och nätt tillägg till en trivsam stad, ett tillägg som har åstadkommits med kunskap, ödmjukhet och känsla."

Juryn består av arkitekterna Helena Brobäck, Eva Edberg Leblanc och Bengt Strandberg.

Priset delas ut den 26 november klockan 13 på Gripsholms värdshus. Arkitektpriset tilldelas Stadsparken, men byggherren och de medverkande arkitekterna får var sitt diplom. Priset består av en plakett att placera på synlig plats i Stadsparken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!