Det blir ingen barnrättsceremoni på Gripsholms slott som planerat den 29 april. Förra veckan fattade organisationen World's children's prize beslut om ställa in på grund av coronaviruset. 

– Det var inte så mycket att diskutera. Vi har länge pratat om det, av oro för folks hälsa. Sen kom reserekommendationerna som i princip gjorde det omöjligt. Vi skulle ju ha gäster från hela världen, säger pressansvariga Carmilla Floyd.

I år ska eleverna som deltar i utbildningsprogrammet som är kopplat till priset utse decenniets barnrättshjälte. Kandidaterna är åtta till antalet, bland dem Malala Yousafzai som tog emot World's children's prize år 2014.

Artikelbild

| WCP-grundaren Magnus Bergmar ser fram emot en dubbel barnrättsceremoni nästa år. Till höger drottning Silvia som delade ut 2015 års pris till Phymean Noun, och prinsessan Sofia som deltog under förra årets ceremoni när drottningen fick förhinder.

En hjälte för den gångna tioårsperioden ska fortfarande utses, men många barns skolgång påverkas av coronaviruset. Därför har programmet, genom vilket elever i hela världen fördjupar sig i barns rättigheter, och själva röstningsförfarandet förlängts till den 15 juni.

– Vi jobbar med att sprida de digitala möjligheterna att delta i WCP-programmet och för barnen att jobba hemifrån, säger Carmilla Floyd.

Målsättningen är att genomföra en dubbelceremoni nästa år, med kandidater och pristagare för både 2020 och 2021 på plats i Mariefred.

– Jag fick i dag det mycket glada beskedet från drottning Silvia att hon gärna närvarar vid årets World’s children’s prize-ceremoni som kommer att hållas 27 april nästa år, 2021, säger grundaren Magnus Bergmar i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.