Beviset mot 22-åringen: Blod i domkyrkan efter juvelkuppen – föremålen värderas till 65 miljoner

Tjuvarna som utförde kuppen mot domkyrkan i Strängnäs fick inte med sig allt som fanns i montern. På några av de föremål som fanns kvar, fanns blod och dna. Spår som ingår i åklagarens tekniska bevisning.

Övrigt2019-01-17 11:16

Polisen fick ganska tidigt i utredningen upp ögonen för den nu åtalade 22-åringen. Han hade nämligen skurit sig och lämmat blod efter sig på ett av de föremål som tjuvarna inte lyckades få med sig vid kuppen.

När tjuvarna den 31 juli förra sommaren slog till mot domkyrkan i Strängnäs fick de med sig föremål värderade till 65 miljoner kronor. Men de var ute efter mer. Och i ivern över att greppa efter fler dyrgripar, lämnades spår som har blivit ett av åklagarens starkaste bevis: blod.

Gärningsmännen försökte också få med sig en spira tillverkad 1611, en spira tillverkad 1626 och ett riksäpple tillverkat 1626 från montern där de värdefulla föremålen förvarades. Föremålen som tjuvarna missade har värderats till sammanlagt 26.5 miljoner kronor. Det framgår av åklagarens stämningsansökan.

Men där framgår också att en av tjuvarna lämnade spår efter sig som ledde till att polisen fick upp intresset för den nu åtalade 22-åringen.

22-åringen ska bland annat ha lämnat blod efter sig på en av de spiror som fanns kvar i kyrkan. Blodet kan bara ha hamnat där i samband med stölden, konstaterar åklagaren. Flera av de vittnen som polisen har pratat med har berättat hur de värdefulla föremålen har förvarats och förklarat att blodet på spiran bara har kunnat hamna där när stölden begicks.

Bland åklagarens skriftliga bevisning finns också analyser från den brottsplatsundersökning som har gjorts och som visar att 22-åringens dna har påträffats på flera platser i domkyrkan. Hans dna har också påträffats på en cykel som de misstänkta gärningsmännen använde vid flykten, skriver åklagaren.

Brottsplatsundersökningen ska enligt åklagaren visa hur tjuvarna har försökt att stjäla samtliga dyrgriparna i montern, att ett av föremålen har skadats och att "gärningen måste ha föregåtts av betydande planering".

Rättegången är planerad att pågå i tre dagar och då ska man också göra en syn på plats i Strängnäs.

DOMKYRKOKUPPEN – DETTA HAR HÄNT

31 juli 2018: Vid lunchtid tar sig tjuvar in i en låst och larmad glasmonter i Strängnäs domkyrka och stjäl merparten av begravningsregalierna efter kung Karl IX och hans fru Kristina den äldre: två kronor och ett riksäpple i guld och ädelstenar, från 1611 respektive 1625. Kulturskatten anses vara Sverige näst förnämsta, endast överträffad av riksregalierna på Stockholms slott. Föremålen ägs av Strängnäs domkyrkoförsamling och förvaltas i samråd med länsstyrelsen. Tjuvarna tros ha flytt vattenvägen via Bo Setterlinds park. Trots en massiv polisinsats på land, vatten och i luften försvinner tjuvar och stöldgods spårlöst.

1 augusti: Rikslarm utfärdas. Föremålen efterlyses internationellt via Interpol.

2 augusti: Domkyrkan öppnar men brottsplatsen, den inre sakristian, hålls låst. I Aftonbladet värderar en källa med "god insyn" den stulna kulturskatten till 120 miljoner kronor.

11 augusti: Sakristian har öppnats för besök igen, men Strängnäs domkyrkoförsamling har plockat bort och låst in alla andra värdesaker i väntan på en utvärdering av säkerheten tillsammans med länsstyrelsen.

20 augusti: Fallet lyfts från Eskilstuna åklagarkammare till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Förundersökningsledare är åklagare Reena Devgun, som biträds av åklagare Isabelle Bjursten.

1 september: Antikexperten Bo Knutsson berättar för tidningen om sin teori om artnapping, att föremålen tagits i syfte att ge en lösensumma. Han tror att det kan ta flera år innan stödgodset dyker upp igen.

12 september: En man från Åkersberga grips misstänkt för inblandning. Flyktbåten har hittats utanför Enköping.

14 september: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Han pekas ut som en huvudperson, en av dem som var inne i domkyrkan. Mannen – den 22-åring som snart åtalas – företräds av stjärnadvokaten Johan Eriksson och nekar till brott.

18 oktober: – Vi kommer inte att ge oss. Vi kommer att jobba med det här ärendet tills vi hittar föremålen, säger Filippo Bassini, chef på polisens nationella operativa avdelnings enhet för artskydds- och kulturarvsbrott, till tidningen.

8 november: En andra man från Stockholmstrakten anhålls, misstänkt för grovt häleri. Han släpps två dagar senare, fortsatt misstänkt.

9 november: Det står klart att delar av de föremål som blev kvar vid kuppen – ett riksäpple och två guldspiror – kom till skada av att förövarna försökte stjäla dem. 22-åringen misstänks därför även för försök till stöld.

4 december: En tredje man från Stockholmstrakten läggs till utredningen, misstänkt för grov stöld. Han tas dock inte i förvar.

17 januari 2019: Kammaråklagare Reena Devgun räknar med att väcka åtal mot 22-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!