– Man kan tro att man är i Provence, säger Gudrun Walla när hon visar runt i sin villaträdgård i området kring Storgärdet.
Till detta hem behöver inga exotiska vindruvor transporteras. Djupt blåa klasar hänger över staketet till närmaste grannen. Persikoträdet bär för tillfället ingen frukt, men mullbärsträdet levererar ännu.
– Om jag bara skulle plantera ett enda träd i min nästa trädgård, så skulle det vara mullbär. Det är det godaste bär jag ätit, säger Gudrun Walla.
Sverige är uppdelat i åtta växtzoner. Breddgrad, närhet till stora vatten och höjd över havet påverkar vilka växter som klarar sig på de olika platserna. Men Gudrun Walla vill inspirera andra att se siffran endast som en vägledning. Det går, menar hon, att skapa mer gynnsamma förutsättningar för känsligare individer. I hennes egen trädgård är just staketen till granntomterna avgörande.
– Solen ligger på nästan hela dagen och det är väldigt vindskyddat, det blir nästan som ett växthus här inne. Om det står öppet någonstans kan jag märka att det blir kallare i trädgården, säger hon – och berättar att det finns portar till grannarna, som fikar tillsammans varje förmiddag.
Gudrun Walla är med i styrelsen för Naturskyddsföreningens Strängnäskrets, och använder sin trädgård för att gynna den biologiska mångfalden. Gräsmattan klipps inte lika ofta som tidigare, och blommor väljs bland annat för sin pollen och nektar. Just nu, i slutet av september, blommar det fortfarande för fullt både i och utanför rabatter och krukor.
– Det är viktigt att välja sorter som blommar över hela säsongen så att bin och humlor kan samla tillräckligt med mat inför vintern, säger Gudrun Walla.
Den biologiska mångfalden är en viktig del i den större klimatfrågan som hon också engagerar sig, bland annat genom Klimatinitiativ Strängnäs.
– Det är vår tids absolut viktigaste fråga. Det som är mest skrämmande är att forskarna säger att förändringarna går fortare än de först trott, och att det finns en risk att snöbollen börjat rulla så fort att den är fullständigt ohejdbar.
Hon vill ändå vara hoppfull inför framtiden, och delar med sig av sina bästa klimatsmarta tips:– Ät mindre kött. Och var medveten kring hur mycket kläder och grejer du köper. Alla förändringar kommer underifrån, butiker och politiker gör vad de tror att deras kunder eller väljare vill. Så börja med dig själv. Ju fler som gör det, desto mer kan vi påverka.