Bostadsbygge nära Mariefred tog tvärstopp på grund av konkurs

Fabriken där det tidigare tillverkades tamponger är riven. I stället ska det uppföras bostäder på Lotorp 1:6 vid Hedlandet. Men något bygge är inte gång. – Sulitelma fastigheter är försatt i konkurs, konstaterar advokaten Anders Nilsson i Stockholm.

16 januari 2018 22:30

Han är utsedd till konkursförvaltare och försöker därmed hitta en – eller möjligen flera – köpare.

– Det finns några intressenter även om vi inte jobbat aktivt med marknadsföring. Planen är att en affär ska kunna slutföras under hösten, säger Anders Nilsson.

Storstockholmsbaserade Sulitelma fastigheter AB gick i konkurs i mitten av april.

– Det finns totalt fem bolag kopplade till Sulitelma och de hamnade faktiskt i två olika tingsätter. Det största bolaget, fastighetsbolaget som skulle exploatera i Mariefred, befinner sig i Stockholms tingsrätt, förklarar Anders Nilsson som vidare berättar att ett edgångssammanträde hölls den 5 juni.

Hans förhoppning är att en försäljning blir av – troligen via honom, alternativt genom kronofogden – och att en eventuell köpare kan påbörja ett bygge.

Staffan Holmqvist är kontrollansvarig för Lotorp 1:6.

– Det är inget fel på platsen, tvärtom så är läget väldigt attraktivt. Hittar konkursförvaltaren en byggherre är det i princip bara att sätta spaden i marken, säger han.

Det finns bygglov för flera olika bostadsformer.

– Men en annan byggherre kanske vill ha det på ett annat sätt, kommenterar Staffan Holmqvist som dock tillägger:

– Det råder en dip just nu. Många företag har dragit åt livremmen.

En detaljplan för området antogs 2011 och Strängnäs kommun godkänt bygglov för ett 20-tal villor, två radhuslängor och några parhus i maj 2017.

– Men däremot har inget startbesked utfärdats, jag är inte insatt i om all sanering efter industriverksamheten där var genomförd, säger kommunens bygglovschef Klas Bayer.

Han tror inte att en ny byggherre skulle kunna få igenom några större förändringar i det både järnvägs- och sjönära området.

– Detaljplanen fastslår vilken typ av bostäder som kan byggas.

Magnus Stuart (M) är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Sånt här inträffar i byggbranschen. Vi får hoppas att konkursförvaltaren hittar en ny köpare och att arbetet snart nog är igång.

Sanetta, sedermera Sanpoint AB, lade ner fabriken kring år 2005. Då hade en utländsk ägare köpt upp företaget.

Säte i Danderyd

Det var i september 2007 som Sulitelma fastigheter AB, med säte i Danderyd, förvärvade fastigheten Lotorp 1:6 av Sanpoint Innovation AB (vars ägare kom från Israel). Den kostade cirka 18 miljoner kronor.

Källa: Strängnäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa