Coronavirus ställer in korv- och brödfestival

Korv- och brödfestivalen brukar årligen locka tusentals besökare. Den hör till de evenemang som nu ställs in på grund av coronaviruset.

In i det sista pågick förberedelserna inför lördagens korv- och brödfestival. På onsdagsförmiddagen gjorde Lasse Dahlén viltkabanoss som skulle säljas på festivalen, som nu har ställts in.

In i det sista pågick förberedelserna inför lördagens korv- och brödfestival. På onsdagsförmiddagen gjorde Lasse Dahlén viltkabanoss som skulle säljas på festivalen, som nu har ställts in.

Foto: Camilla Lillsebbas

Stallarholmen2020-03-11 17:12

Sörmlands matkluster har beslutat att ställa in helgens korv- och brödfestival i Stallarholmen. Anledningen är coronaviruset, vars risk för smittspridning anses vara "mycket hög".

– Visst, vår festival är utomhus och risken är då mindre. Men samtidigt ska det här vara en festival med bara glädje, sa projektledaren Rocco Gustafsson till tidningen vid 14.10-tiden.

Vid den tidpunkten hade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens precis berättat att det just då inte fanns något besked om hur det blir med begränsningar av större evenemang. Men senare på eftermiddagen kom beskedet – alla evenemang med över 500 besökare stoppas.

– Beskedet kom medan styrelsen satt i möte om hur vi skulle göra. Då blev det tydligt, säger Rocco Gustafsson som i nuläget inte kan säga om det blir en festival längre fram under säsongen eller inte.

Tidigare under onsdagen fick han samtal från flera matproducenter som varit anmälda som deltagare. Ett antal aktörer valde själva att hoppa av, berättar han:

– En del producenter är äldre och därmed i riskgruppen. Andra har själva funderat över var de har befunnit sig eller om de har träffat folk som har rest, och utifrån det tagit beslutet att inte delta.

– Det som för någon vecka sedan var "vad är det alla är så uppjagade över?" har ramlat ner och blivit mer verkligt och allvarligt, tillägger han.

Lördagens korv- och brödfestival skulle ha varit den åttonde i ordningen att genomföras vid Gula industrihuset. Förra året kom omkring 4 000 besökare för att njuta av olika sorters korv, bröd och tillbehör, berättar Lasse Dahlén från Köttbutiken Millert & Dahlén, som är en av festivalens initiativtagare.

– Jag är så klart både ledsen och besviken, men vi hade inte så mycket att välja på. Om vi kunde genomföra festivalen nu skulle vi ändå sakna hälften av utställarna och riskera ett stort publikbortfall, säger han.

Tidigare på onsdagen blandade han smet, stoppade fjälster och snurrade långa korvar till mer lagom storlek – förberedelserna inför helgens matfestival var alltså i full gång. Sammanlagt skulle köttbutiken göra omkring 300 kilo korv, till såväl sin egen som andra deltagares försäljning.

– Vi kommer att kunna sälja det här ändå. Särskilt den mjölksyrade och fermenterade korven vi gör har ganska lång hållbarhet. Annars får vi frysa in, säger Lasse Dahlén.

Karta: Gula Industrihuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!