Cowboydrömmar kan uppfyllas på Hedlandet

Pilen slog ner i kommunens sydvästra hörn, på gränsen mellan Strängnäs och Nykvarn. Där erbjuder Michelle Söderström turridning på westernvis, på sina ovanliga kigermustanger.

28 juli 2017 05:57

Med hatt på huvudet, rutig skjorta och fransar på benen är det lätt att föreställa sig Michelle Söderström i vilda västern-miljö. Men det är bland tallar och björkar vi träffas, på en skogsväg söder om Hedlandet.

‒Det är väldigt fina ridvägar här, säger hon.

Michelle Söderström rider på Freja, en av de fyra kigermustangerna hon har på Hedlanda gård. Rasen härstammar från mustangerna som fördes till USA av de spanska erövrarna på 1400-talet, som sedan förvildades. På 1970-talet i Oregon upptäcktes ett antal vildhästar med samma unika kännetecken, bland annat den mörka linjen över ryggen, som signalerade att det var en primitiv hästras. Efter dna-tester spårades de tillbaka till en enda hingst – precis som Freja, Cliffan, Dream och hennes föl Wilda kan göra.

‒Det är en riktigt urhäst som har levt i det vilda och formats av naturen, berättar Michelle Söderström.

Hästarna är lättlärda, modiga, smarta och snälla – och passar därmed ypperligt för de turridningar som Michelle Söderström erbjuder i sann cowboy-anda.

‒Jag kör lite smått just nu, men förhoppningsvis ska vi vara i full gång nästa sommar. Man får gärna komma westernklädd och så rider vi till en grillplats där vi värmer en chili con carne. Det ska vara riktig cowboy-känsla.

Verksamheten, som också omfattar ridlektioner inom westernridning och träning på så kallad trailbana, håller på att byggas upp. Det är inte bara kläder och utrustning som skiljer westernridningen från den klassiska engelska ridkonsten. På trailbanan finns olika slags hinder och föremål, bland annat prasslande presenningar och spretiga skumgummistänger som somliga hästar skulle bli rädda för.

‒Det handlar om att bygga upp en stabil och säker häst. Och så är det väldigt roligt att träna, säger Michelle Söderström.

3 tips från Hedlandet

1. Kafé Klavér på Ekbacka, där Tant Klavér spelar teater för barn. Bockarna Bruse framförs 29–30 juli och 5–6 augusti. Även mat och fika.

2. Åsgård, som i nyrenoverad skrud satsar på musikevenemang; närmast gruppen Gong den 7 augusti och Jonas Nordberg den 10 augusti.

3. Lågprisvaruhuset Hedlandet som säljer bland annat kläder och heminredning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas