Det säger Björn Norlander vid Strängnäspolisen, som väntar på rätt förutsättningar för att söka utmed Tosteröns strandlinje efter Paolo Di Grazia, 59, som anmäldes försvunnen den 20 januari.

Båtsöket har ännu inte kunnat genomföras, dels för att den specialtränade sökhund som ska delta inte varit tillgänglig, dels på grund av dåliga väderförhållanden. Björn Norlander, som samordnar insatsen, konstaterar att vindriktningen är avgörande för att hunden ska kunna göra sitt jobb.

– Vi väntar på vind från rätt håll. Hundsök är det bästa vi har men det är fortfarande ett trubbigt instrument, så det gäller att vi har bästa möjliga förutsättningar för att det ska ge någonting – att vi kan säga antingen att det finns något där eller att nej, där behöver vi inte lägga ner mer tid och kraft.

Artikelbild

| Om hunden skulle indikera något vid ytsökningen genomförs ett undervattenssök i det område polisen, med hjälp av hunden, lyckas ringa in. Bilden är från en räddningsövning i mörker.

Björn Norlander poängterar att det inte finns några fynd som tyder på att den försvunna mannen finns i Mälaren.

– Det är bara ett av alla områden vi försöker utesluta.

Båtsöket kommer inte heller att genomföras nästa vecka – då är hunden inte tillgänglig. Björn Norlander konstaterar att det finns få sådana specialtränade sökhundar inom region öst.

Paolo Di Grazia sågs senast säkert den 15 december. Efterlysningen har publicerats av tidningen, polisen – som inte fått några konkreta tips – och Missing people, vars Facebookinlägg delats nästan 1 900 gånger.

Artikelbild

| 59-åriga Paolo Di Grazia anmäldes försvunnen den 20 januari och är efterlyst nationellt och inom Schengenområdet.

Tips kan lämnas till Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen via telefon 114 14.