"Det som är jobbigast i efterhand är att jag inte fattade"

Något gott ska komma ur det onda som familjen Berglund/Olsson går igenom. Efter att Albin, 18, tog sitt liv i somras lägger hans föräldrar tid, kraft och pengar på att fler ska få lära sig mer om psykisk ohälsa.

Albin Berglund var 18 år gammal när han dog förra året.

Albin Berglund var 18 år gammal när han dog förra året.

Foto:

Övrigt2018-05-03 07:34

Det kan göra ont i hjärtat och själen, precis som det kan göra ont i kroppsdelar. Det vill Karin Olsson och John Berglund att vi alla ska prata om, redan från tidig ålder.

– Jag brinner för att psykisk ohälsa ska vara ett ämne i skolan, där svåra frågor kan lyftas så att skammen bryts. Tänk om man redan i skolan kunde få verktyg för att hantera sina känslor, om man själv skulle må dåligt. Eller att som medmänniska få veta hur man kan vara ett stöd för någon i ens närhet som inte mår bra, säger Karin Olsson.

Hon och John Berglund hade ingen aning om det mörker deras son Albin bar på, innan han hösten 2016 tog mod till sig och berättade. Det var hans kompisar som lagt märke till att han inte var sig lik, och de övertalade honom att berätta om sina känslor och tankar för sina föräldrar.

– Marken bara rämnar under en när man förstår hur dåligt ens barn mår, säger Karin Olsson.

En tuff period väntade, men psykologbesök och antidepressiv medicin tycktes hjälpa Albin. Höst blev vinter och vår, och Albin och hans klasskamrater på Thomasgymnasiet sjöng om den ljusnande framtid som var deras. Men den 2 juli 2017 tog Albin sitt liv.

– På nätterna ligger jag vaken och läser om depression. Allt det jag har lärt mig nu önskar jag att jag hade vetat tidigare. Jag önskar också att vi hade fått ett slags manual i handen när vi var in till psykakuten med Albin, samma kväll som han pratade med oss. Jag hade behövt någon som sa att det är jätteviktigt att vi läser på massor om den här sjukdomen och någon som berättade hur vi skulle agera, säger John Berglund.

Efter Albins död var det många som frågade John Berglund och Karin Olsson vad de kunde göra.

– Vi startade ett bankgiro och sa att vi gärna tog emot pengar i stället för blommor, och att vi skulle förvalta pengarna så gott vi kunde i Albins namn, berättar John Berglund.

De tog kontakt med Suicide zero, en ideell organisation som arbetar för att minska självmorden. Under hösten och vintern har fyra föreläsningar arrangerats; för elever och föräldrar på Mariefreds skola och Gripsholmsskolan.

– Upplägget har varit att det är föreläsning för alla elever i årskurserna 7–9 dagtid, sedan har vi bjudit in föräldrarna. Tyvärr har det inte varit så stor uppslutning som vi hade hoppats, säger Karin Olsson.

– Det är säkert mycket annat som konkurrerar om tiden och många känner nog att "det där inte jag berörd av så jag går inte". Men vi menar att det här gäller oss alla. Och man behöver faktiskt inte veta om att man själv ska bli drabbad. Jag hade ingen aning om att Albin mådde så här dåligt. Det som är jobbigast så här i efterhand är att jag inte fattade, säger John Berglund.

[fakta nr="1"]

Den 5 maj arrangeras ett promenadlopp till Albins minne, och tanken är att det ska bli årligt återkommande. Starten går vid Biohuset klockan 10, sedan väntar en mils promenad i samma sträckning som Semesterloppet går om somrarna.

– Alla är välkomna, man behöver inte gå snabbt. Det känns bra att vi promenerar tillsammans för motion är något som kan hjälpa den som mår dåligt, säger Karin Olsson.

I anmälningsavgiften ingår en efterföljande föreläsning om psykisk ohälsa, även den signerad Suicide zero. Eventuellt överskott ska gå till fler insatser för att bryta tabut kring självmord.

– Jag vet att Albin ser vad vi gör, och att han tycker att vi göra något bra, säger Karin Olsson.

Självmord bland unga minskar inte

1 134 personer i Sverige dog i suicid år 2016. Av dessa var 69 procent män, 31 procent kvinnor. Bland männen var talet högst i åldersgruppen över 65 år, bland kvinnor i gruppen 45–64 år.

Samma år vårdades drygt 6 900 personer på sjukhus på grund av självmordförsök eller självskador utan suicidavsikt. I en nationell undersökning uppgav 3 procent att de övervägt att ta sitt liv.

Sedan mitten av 1980-talet har självmorden minskat i alla åldersgrupper utom 15–24 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om