Detonation vid villa – bombgruppen hittade föremål

En detonation inträffade vid en bostad i Stallarholmen natten till onsdagen. När polisens nationella bombgrupp undersökte platsen under dagen fann de föremål som de misstänker har orsakat detonationen. Nu ska spår som säkrats skickas på analys.

– De som har hört det här beskriver en väldigt hög smäll, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen.

20 februari 2019 07:34

Klockan var 04.14 när larmet om en mycket hög smäll kom till SOS Alarm. Enligt polisen var det boende i huset intill som ringde om detonationen strax efter att det hade hänt.

Den första patrullen kom till platsen klockan 04.30. Då fann man spår efter en detonation, skador på en bil och en villa intill.

– När vi kom dit såg vi skador på en bil som stod intill det här huset och även skador på en fönsterruta. Vi har pratat med grannar också och de som har hört det här beskriver en väldigt hög smäll, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i region Öst.

Enligt polisen fanns ett par personer i villan och ingen ska ha skadats av smällen.

Fastigheten utrymdes och området spärrades av för teknisk undersökning. När Strengnäs Tidnings reporter kom till platsen höll polisen på att utvidga avspärrningarna.

Polisens nationella bombskydd kallades till platsen och strax efter klockan 11 på onsdagsförmiddagen hävdes avspärrningarna. Då var också teknikerna från polisens bombskydd klara med sina undersökningar vid villan närmast explosionen. Enligt uppgift från frilansfotograf på plats genomfördes undersökningen tillsammans med lokala tekniker. En drönare har också använts för att fotografera från luften ovanför avspärrningarna.

Åsa Willslund, presstalesperson vid polisen, berättar att de hittat rester av ett föremål.

– När något har exploderat finns det alltid några rester kvar, så det är inget intakt föremål som vi har hittat, säger hon.

Nu ska de upphittade resterna skickas på analys.

– Innan dess kan polisen inte med säkerhet säga vad det var för föremål som detonerade, säger Åsa Willsund.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi jobbar brett. Dels handlar det om att försöka få klarhet i vad det är som exploderat, tekniker från nationella bombgruppen är på väg. Sedan handlar det om att hålla förhör med de som bor i huset och prata även med grannar för att se om någon sett någonting, säger Björn Öberg och fortsätter:

– Så det handlar dels om den tekniska biten men även informationsinhämtning och höra med inblandande om de kan se något skäl till att det exploderat, säger Björn Öberg.

Under onsdagseftermiddagen tog polisens enhet för grova brott i Eskilstuna över ärendet.

– Det handlar inte om någon olycka, utan om en detonation av något slag och föremålet som exploderade var placerat utanför huset, säger kriminalkommissarie Thomas Tellebro som är förundersökningsledare.

Han vill inte gå närmare in på vad som orsakat den kraftiga smällen, men säger att polisen misstänker brott.

– Nu väntar en gedigen informationsinsamling. Vi inväntar teknikernas resultat och det kan bli så att vissa spår får skickas till nationellt forensiskt centrum i Linköping för analys.

De som äger huset var hemma när explosionen inträffade, hur har de tagit det?

– De är chockade och tycker att det är väldigt obehagligt.

Vet ni vad det är som har detonerat?

– Nej, det är inte 100 procent bekräftat och det är något som teknikerna jobbar vidare med.

Har ni någon misstänkt för händelsen?

– Nej, inte i dagsläget. Det är ännu väldigt färskt. Vi ska prata med fler personer och sammanställa det material vi har, säger Thomas Tellebro.

Vet du mer?

Vet du mer om händelsen?

Tipsa oss på vår 72425@ekuriren.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Hölne