Domkyrkan och dess omgivningar ska kunna användas i fler sammanhang än de som vanligtvis förknippas med kyrkobyggnader. Därför utlyser Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö en arkitekttävling med målet att samla verksamheterna i domkyrkans närhet och hitta synergieffekter på domkyrkoberget.
‒Ryktesvägen vet vi att det finns ett stort intresse att vara med i arkitekttävlingen, även internationellt. Det är ett prestigeuppdrag och platsen kring domkyrkoberget är en ovanlig miljö för en arkitekt att få jobba i, resonerar domprosten Christofer Lundgren.
Marie Rydén Davoust, som är biträdande projektledare för arkitekttävlingen, gissar att så många som 250 bidrag kommer att lämnas in.
‒Vi har utlyst tävlingen tillsammans med branschorganisationen Sveriges arkitekter och domkyrkoförsamlingen har tecknat avsiktsförklaringar med ett flertal aktörer, säger Marie Rydén Davoust.
Aktörerna är Strängnäs stift, Kungliga biblioteket, Europaskolan, Statens fastighetsverk och Strängnäs kommun. Samtliga ska aktivt sträva efter att förverkliga den övergripande visionen om domkyrkoberget.
Tävlingen genomförs i två steg där det första är idéinriktat och genomförs som en allmän internationell tävling. En jury gallrar ut de bästa bidragen och fem stycken erbjuds att tävla vidare i det andra steget.
‒Vi vill få olika byggnader på området att samverka bättre. Jag tror att många arkitekter vill ta sig an den här utmaningen när de ser vilken nivå den ligger på, säger Christofer Lundgren.
Tävlingsförslagen ska ha ett helhetsperspektiv på domkyrkoberget och uppgiften består av att gestalta en samlande, funktionell och hållbar byggnad med hög arkitektonisk kvalitet. Tävlingsförslagen ska innehålla förändringar inne i domkyrkan, förändringar i andra byggnader på domkyrkoberget och nybyggnation på området.
Inne i domkyrkan kan det bli aktuellt att ta tillvara på utrymmen som besökarna vanligtvis inte ser. Till- och ombyggnader ska göras med respekt för omgivningen och kulturhistoriska värden. Här har länsstyrelsen en avgörande roll.
‒Vi har tidigt tagit kontakt med länsstyrelsen och har en bra dialog med dem. Vi behöver få veta vad som är möjligt att göra på domkyrkoberget och det vill naturligtvis arkitekterna som ska lämna förslag också veta. Som det är i dag får vi inte slå in en spik utan tillåtelse, säger Christofer Lundgren.
Förändringsarbetet med domkyrkoberget, som planeras vara klart 2024, beräknas kosta 185 miljoner kronor. Pengarna ska komma från församlingen, stiftet och de olika fastighetsägarna på området. Projektet är dessutom beroende av externa finansiärer för att det ska kunna genomföras.
‒Det viktiga är inte att ha en tidplan som vi följer, utan att vi hela tiden tar steg i rätt riktning. Bra steg i stället för snabba, säger Christofer Lundgren.
I januari ska samtliga bidrag till arkitekttävlingen visas upp för allmänheten i domkyrkan, men redan efter gudstjänsten den 8 oktober bjuder domkyrkan in till ett informationsmöte om projektet.
‒Då är det nästan så att 250 förslag är för många. Några färre vore nog bra om alla ska få plats till beskådan, säger Marie Rydén Davoust.