Efter ett inbrottsförsök förrförra veckan och två fullbordade inbrott med omfattande stölder förra veckan är Jimmy Bjur på familjeföretaget Malmby motor minst sagt frustrerad.

Det var också därför han natten mellan lördag och söndag – strax efter det andra inbrottet – på företagets Facebooksida utlyste en belöning på 40 000 kronor för tips som gör att tjuven eller tjuvarna kan gripas.

– Jag tänkte att det ska vara så mycket pengar att det knappt ska vara lönt för tjuvarna att försöka sälja grejerna. Inbrottsförsöket var ganska taffligt och det känns som att det kan vara samma personer igen, så jag tänkte att det kanske kan vara lokala förmågor och att det därför är värt att efterlysa tips.

Artikelbild

| Hyllrad efter hyllrad länsades på motorsågar, röjsågar och andra handverktyg, berättar en frustrerad Jimmy Bjur.

Stöldgodset består av fabriksnya lättburna handverktyg som motorsågar, röjsågar och mindre elverk. De kostar flera tusenlappar per styck, så att det totalt sett handlar om ganska stora summor står klart.

Jimmy Bjur har inte hunnit summera vare sig det exakta antalet stulna föremål eller deras gemensamma värde, men tjuvarna har i princip länsat flera hyllor och valt de dyraste exemplaren, sannolikt omkring ett 50-tal verktyg av kända märken.

– Vi är ju mitt uppe i högsäsong nu så det är ganska rörigt ändå – och så ska man ta reda på det här; städa, reparera, lista vad som stulits och så fylla hyllorna igen.

Jimmy Bjur berättar att staketet kring företagslokalerna klippts sönder på sammanlagt fyra ställen. Vid inbrottsförsöket slogs en yttervägg och en fönsterruta sönder. Larmet gick och skrämde troligen förövarna på flykten.

Artikelbild

| Jimmy Bjur hoppas belöningen ska resultera i ett gripande.

Vid det första inbrottet, natten mellan onsdag och torsdag förra veckan, förstörde tjuvarna nederdelen på en plåtdörr.

– Jag tog hit folk för att fixa det och på fredagen svetsade de ett stålgaller på dörren, säger Jimmy Bjur som samtidigt insåg att det nog var klokt att sätta ett galler även på dörrens överdel, som har en stor fönsterruta.

Gallret beställdes sent på fredagen, för installation på måndagen.

Natten mot söndagen slogs fönsterrutan sönder, varpå en eller flera gärningsmän tog sig in och stal ännu fler handverktyg. Larmet gick igen men än en gång hann förövarna undan.

Jimmy Bjur suckar.

– Det spelar ingen roll hur mycket larm och lås man har, vill tjuvar ta sig in gör de det.

Eva Tördahl vid Strängnäspolisen har inga invändningar mot olika former av tips- eller hittelöner. Snarare tvärtom.

– Det är ju ett sätt att kanske påverka någon så att vi får in tips som vi annars inte hade fått, så det kan ju hjälpa till att föra utredningen framåt, säger hon.

Polisen hade på måndagen inga misstänkta för stölderna.