Efter flera år av slit – Folkets hus i Åker får anställd

Ylva Binder och Maria Baumert har under många år kämpat för Åker. Nu ska Folkets hus, mötesplatsen, som de tidigare drivit ideellt få en deltidsanställd på plats.

8 december 2018 18:00

Under många år har Folkets hus haft en dålig sammanhållning. Lokalerna har kunnat hyras av föreningar och privatpersoner, men det har inte funnits någon som kunnat hålla i gång lokalerna. Istället har eldsjälar som Maria Baumert och Ylva Binder sprungit med nycklar och löst det praktiska.

Under 2018 fick de ett bidrag om 100 000 kronor från kommunen för att starta i gång kommundelens officiella mötesplats, något som knappast räckte för allt arbete.

– Vi har försökt bygga det här från grunden och i stället för att koncentrera oss på att utveckla verksamheten, så har tiden gått till allt praktiskt runt omkring, säger Ylva Binder när vi möts upp i Folkets hus där det under lördagen anordnades julmarknad.

I många år har Ylva Binder engagerat sig för Åkers utveckling. Men det har varit svårt att få gehör från kommunen, tills nyligen då kommunen gick med på att ge Folkets hus en lika hög peng som Stallarholmens Industrihus, 400 000 kronor för 2019.

– Äntligen! Nu har vi slitit det här året, byggt upp en hemsida, bokningssystem och lagt grunden för verksamheten. Nu får vi det här tillskottet, vilket gör att vi nu kunnat anställa Maria Baumert som kommer att finnas på plats i Folkets hus.

Maria Baumert kommer att hålla i gång lokalerna, ta emot bokningar och finnas tillhands för de som vill hyra lokalerna.

– Jag är supertaggad, säger Maria Baumert.

Planen är att mötesplatsen ska bli en lokal för bland annat föreningar och studiegrupper. Men även en bio planeras.

– Vi hade ett stormöte för ett par år sedan angående Åkers framtid. Då kom det fram att det fanns väldigt likvärdiga tankar om vad som behövdes göras. Framförallt behövs det aktiviteter för unga, en satsning på turismen och en framtidstro, säger Ylva Binder.

Nu ser dem framemot att starta i gång mötesplatsen på riktigt. Men vad är det som driver dem?

– Kärleken till Åker, säger Maria och Ylva nickar.

Medan vi pratar väller det in människor i Folkets hus. Unga som gamla kommer för att handla stickade vantar, dricka kaffe och äta grillad korv. För första gången samordnas julmarknaden av Hembygdsföreningen, PRO, Åkers IF och Åkers finska förening.

– Det är en stor skillnad mot tidigare år, jättemycket folk, säger Per Hildebrand på Åkers hembygdsförening.

– Det har kommit människor från Uppsala, Strängnäs och Flen. Det är jätteroligt, säger Sven Arne Ardell, även han med i hembygdsföreningen.

Även Sven Arne och Per Hildebrand tycker det är bra att det äntligen görs en satsning på folkets hus, där de tillsammans med andra föreningar som PRO har mycket verksamhet.

– Förhoppningsvis kan det ordnas mer för de unga i Åker också. Många tillställningar är för barnfamiljer och äldre, det behövs något däremellan. Vad det blir får vi se, säger Per Hildebrand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund