Eleverna lagar mat för flera hundra galagäster

Förberedelserna är i full gång i Culinary crafts kök. Det är eleverna från Thomasgymnasiets restaurang- och livsmedelsutbildning som står för maten när näringslivet samlas för gala.

14 maj 2019 21:25

Lite hemlighetsmakeri ska det vara när det vankas galamiddag. Tidningen har fått tjuvkika och kan avslöja att fisk, vilt och vårens primörer från Sörmland är de bärande ingredienserna i den trerättersmeny som näringslivets lokala företrädare ska få smaka på fredag kväll. Och det är eleverna på restaurang- och livsmedelsutbildningen Culinary craft som lagar maten.

­– Vi började förra veckan, berättar Karin Klang som går i årskurs ett.

Hon och hennes klasskompisar har ansvarat för desserten; en tårta med bland annat rabarberfyllning som enligt Karin Klang är ”jättegod”. Bottnarna bakades först. När tidningen besöker Thomasgymnasiet på tisdagsförmiddagen har en mousse just spritsats över dem och allt har ställts in i frysen. På torsdag ska fler beståndsdelar monteras samman och de färdiga tårtorna – nära 40 till antalet för att räcka till de omkring 300 gästerna – dekoreras med ätliga blommor.

– Det är nog det största eventet vi har gjort, säger läraren Jimmy Forzelius och berättar att elever från Thomasgymnasiets handelsprogram kommer att hjälpa till med serveringen; service och bemötande är en beståndsdel i utbildningen.

Tvåorna och treorna ansvarar för förrätt och varmrätt. Galamiddagen börjar med inkokt gös, därefter ska ett närproducerat vildsvin avnjutas på tre olika sätt. Andraårseleverna Caroline Andersson och Josefine Stridell är fullt sysselsatta med att mala oregano och riva citronskal som ska krydda viltfärsbullarna, när tidningen tittar in i köket.

– Jag tror att allt kommer att gå bra. Det är ingen rätt som innehåller något direkt kritiskt moment, ingen bearnaise som kan skära sig eller så, säger Caroline Andersson.

I Svenska hem arena finns inget kök. Menyn är därför komponerad för att kunna förberedas till stora delar. En del transporteras från skolan till galan endast för upplägg på plats, medan andra arbetsmoment ska slutföras strax före servering.

Fredagens program i Svenska hem arena är tillägnat det lokala näringslivet; föredrag och mingel på dagen, gala på kvällen. Under galan ska Företagarna dela ut flera priser och det kommer att avslöjas vilka föreningar som har röstats fram av tidningens läsare, till att få en plats på Strängnäs resecentrum i en ny porträttsamling.

På lördagen välkomnas allmänheten till Svenska hem arena på näringslivsmässa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas