Elevernas forskningsprojekt vidare i nationell tävling

Supernovor, partikeldetektorer och vindkraftverk. Det är några av de projekt som fem av Europaskolan Strängnäs elever på tisdagen tävlar med i Unga forskares semifinal av tävlingen "Utställningen".

6 mars 2018 06:01

‒Jag tänkte först att det inte var någon idé att ställa upp. Men sedan uppmuntrade vi varandra och valde att ställa upp i tävlingen. Och det var tur!

Det säger Sanni Lounela, som tillsammans med Viktor Köhlin Lövfors och Gabriella Habtezion är några av de ungdomar som har gått vidare till semifinal i tävlingen Utställningen. De är alla klasskamrater och går sista året på Europaskolan Strängnäs där de läser naturvetenskap. Tävlingen Utställningen anordnas av förbundet Unga forskare och semifinalen sker på tisdagen på Albanova vid Stockholms universitet.

Utställningen är Sveriges största tävling för unga inom naturvetenskap, matematik och teknik. Eleverna från Europaskolan tävlar alla med varsitt projekt, som även är deras slutgiltiga gymnasiearbeten.

‒Tyvärr var det inte alla i vår klass som gick vidare. Men i år var det rekordmånga som sökte i hela Sverige, säger Viktor Köhlin Lövfors.

Går han och de andra vidare till final har de en chans att vinna stipendium till internationella sommarskolor eller resor till liknande forskningstävlingar utomlands.

Både Viktor Köhlin Lövfors och Gabriella Habtezion fick sina idéer när de deltog på just sommarforskningsskola. Viktor Köhlin Lövfors projekt handlar om supernovor, stjärnor som exploderar.

‒Jag studerade vid MIT i Boston, USA, förra sommaren. Då fick jag möjlighet att delta i ett forskningsprojekt om Supernovor. Jag har fortsatt att arbeta med forskningsgruppen under året, och mitt gymnasiearbete ingår i detta större projekt. Det handlar om att hitta objekt i rymden som potentiellt kan bli en så kallad typ 1a supernova, säger Viktor Köhlin Lövfors.

Gabriella Habtezion tillbringade sin sommar vid CERN, the European organization for nuclear research, i Schweiz. Där fick hon idén till sitt projekt.

‒Jag använder en partikeldetektor för att analysera myonträffar vid olika djup. Myoner är partiklar som vi på jorden konstant bombaderas av. Detektorn ska kunna befinna sig underjord och genom att analysera antal träffar ska man kunna estimera avståndet till markytan, säger Gabriella och fortsätter:

‒Jag har tidigare gjort en egen prototyp, men den är mindre än den som jag tar med till tävlingen, som jag lånat från Vetenskapens hus, och jag kommer att ta med båda till tävlingen.

Sanni Lounela projekt är mer fokuserat på Sverige. Hon tittar på vilka miljökonsekvenser som en användning av vindkraftverk kan komma att få.

‒Projektet undersöker bland annat miljö- och djurpåverkan samt hur lagringen av vindkraftsverk kan förbättras, säger Sanni Lounela.

På tisdagen kommer även Hanna Huhta och Eskil Lundegårdh, som går i samma klass som de övriga, att ställa upp i semifinalen.

Hur kommer semifinalen att gå till?

‒Alla har varsin utställningsplats på vilken vi kommer att stå med en poster som vi har gjort som beskriver våra projekt. Deltagare och besökare får gå runt och titta. Sedan kommer juryn att gå runt till deltagarna och ställa frågor, säger Viktor Köhlin Lövfors.

‒Men om man också har något annat än en poster, som den partikeldetektor som jag tar med mig, så kan man även ha med sig det, säger Gabriella Habtezion.

‒Och även om man inte går vidare till final så kommer det att vara lärorikt, eftersom juryn kommer att ge oss feedback, säger Sanni Lounela.

Hur känns det inför tävlingen?

‒Det kommer att bli kul att vara på utställningen och prata och möta alla andra gymnasieelever och se deras projekt, säger Viktor Köhlin Lövfors.

‒Men det känns också lite nervös, lägger Sanni Lounela till.

Tävlingen

Semifinalen sker på tisdag den 6 mars på Albanova, Stockholms universitet. Semifinalerna hålls på nio platser under den här och nästa vecka.

Finalen hålls i Stockholm på Tekniska museet den 21–22 mars. De två finaldagarna består av utställningsdagar, jurymöte, studiebesök, föreläsningar, sittning och prisceremoni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lundin Osvalds