Ett hundratal änder har hittats döda – kommunen misstänker förgiftning

Ett hundratal änder har hittats döda och döende vid Strandrestaurangen i centrala Mariefred. Kommunen misstänker att någon förgiftat dem. Kommunjägaren har ryckt ut och avlivat de änder som inte redan dött.

25 januari 2017 05:00

Larmet om änderna kom på fredagsförmiddagen. Det var en privatperson som ringde direkt till kommunjägaren Pelle Thorsell. Han skyndade till palatsen och konstaterade snart att änderna uppvisade samma symptom som de änder som blivit förgiftade med råttgift förra året.

‒Först simmar de runt i en cirkel, sedan tippar de upp och ner. Förra året fick jag avliva ett femtiotal halvdöda änder som vi sedan skickade på obduktion. Då konstaterades det att de blivit förgiftade med råttgift, berättar han.

Den här gången rör det sig om omkring 150–160 änder. De flesta av dem levde fortfarande när han kom till platsen. Hans teori är att någon eller några har matat änderna med råttgift på fredagsförmiddagen, eftersom förloppet är ganska snabbt. Vid åttatiden på morgonen ska änderna fortfarande ha varit vid god vigör, enligt vittnesuppgifter. Änderna lite längre bort, vid Gripsholms slott, verkade inte heller ha drabbats.

Under hela förmiddagen fick Pelle Thorsell gå fram och tillbaka längs kajen och skjuta döende änder för att de skulle slippa lida. Men många låg långt ut på isen, så räddningstjänsten tillkallades snart med en båt. Då började också arbetet med att samla in alla kroppar.

‒Om det är råttgift, som förra gången, är det viktigt att inget annat djur äter upp änderna. Om vi har missat en and som sedan blir uppäten av en havsörn, då dör örnen också. Det är likadant om en katt eller en hund får tag i någon av änderna, säger Pelle Thorsell.

Många Mariefredsbor samlades på stranden och betraktade arbetet. De flesta var arga, ledsna och uppgivna.

‒Det är hemskt. Jag bor granne och har tagit hand om änderna i flera år, säger Iréne Karlsson.

Vid 14-tiden på fredagseftermiddagen var alla änder omhändertagna, i alla fall alla som hittats. Därefter satte sig Pelle Thorsell i bilen och åkte till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för att få misstankarna om gift bekräftade.

‒Jag har fem änder med mig som ska obduceras direkt på måndag morgon. Resten är inlåsta i kommunens förråd. De ska kremeras, troligtvis sker det också i Uppsala.

Strängnäs kommun har anmält händelsen till polisen.

Pelle Thorsell berättar att fredagens uppdrag är ett av de värsta han har haft som kommunjägare.

‒Jag tycker att det här är fruktansvärt. Jag blir så förbannad att jag skakar. Man kan tycka vad man vill om änderna men när man förgiftar dem har man gått för långt, säger Pelle Thorsell.

Han berättar att han under morgonen fått flera utskällningar av människor som trott att han är i färd med att skjuta av friska änder.

‒Så är det inte, de är döende.

Några har också trott att det är kommunen som har lagt ut gift för att bli av med änderna, en teori som Pelle Thorsell avfärdar med ett uppgivet skratt.

‒Nej, nej, nej. Man får absolut inte jaga fåglar med gift. Man skjuter dem för att de ska dö blixtsnabbt. Det enda du får döda med gift är råttor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Otilia Bogen