En dåvarande fritidspolitiker i Strängnäs kommun åtalades för drygt ett och ett halvt år sedan, misstänkt för att ha hotat en annan man hösten 2017.

Rättegången har skjutits upp flera gånger, då den person som Strängnäspolitikern åberopat som vittne inte gått att nå. Men i början av september genomfördes den i Eskilstuna tingsrätt, och på torsdagen meddelades den friande domen. Ord står mot ord, och enligt tingsrätten är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att den tidigare politikern gjort sig skyldig till olaga hot.

Bakgrunden är att Strängnäspolitikern hade ett avtal med den andra mannen. Den andra mannen ville säga upp avtalet och uppsökte därför honom i hans hem. Senare samma dag stötte de på varandra i centrala Strängnäs.

Enligt den ena versionen var Strängnäspolitikern då i sällskap med "en man som såg lite råbarkad och inte så rekorderlig ut"; samma person som tingsrätten haft svårt att nå. Politikern ska då ha kallat sitt sällskap för en gangster, och förklarat för den andra mannen att "ett skott i pannan är det enda han förstår". Den andra mannen tolkade situationen som att den så kallade gangstern hade tillgång till vapen och skulle se till att han blev skjuten i pannan.

Den andra utsagan går ut på att den andra mannen anklagade Strängnäspolitikerns sällskap för att vara gangster och tillhöra maffian. Politikern menar att han då hade sagt att "det är fel i huvudet" på den andra mannen.

Målsägare och tilltalad har var sitt vittne som ger stöd för de olika versionerna. Tingsrätten kan inte avgöra vad som är sanning. Ex-politikern frias, och behöver heller inte betala skadestånd.