Exotisk pippi på besök i Strängnästrädgårdar – men vem äger den?

På tisdagen fick Anita Moback ett färgglatt och oväntat besök i trädgården hemma på Tallåsvägen: En papegoja. Någon ägare har dock inte dykt upp.

Papegojan verkar ha varit på vift åtminstone sedan i söndags.

Papegojan verkar ha varit på vift åtminstone sedan i söndags.

Foto: Sara Moback Björknäs

Strängnäs2019-09-11 11:43

Den klargröna fågeln slog sig ner på morgonkvisten och försåg sig ordentligt från såväl äppelträd som fullmatad fröautomat. På onsdagen var den tillbaka i samma ärende.

Anitas dotter Sara Moback Björknäs tog några bilder och la ut dem i en lokal Facebookgrupp, i hopp om någon ska känna igen fågeln. Någon visade sig ha sett den på närliggande Tjädervägen redan i söndags, men till och med onsdag lunch hade ingen ägare gett sig till känna.

Enligt Yvonne Sjöö på Strängnäspolisen har inte heller någon anmält en försvunnen papegoja.

Tidningen har pratat med Strängnäsbon Amanda Eriksson, som polisen ofta rådfrågar när det gäller exotiska djur som fåglar, spindlar och reptiler.

– Jag är rätt säker på att det är en indisk halsbandsparakit, säger hon.

Halsbandsparakiten är en populär burfågel som också introducerats vilt i allt från Florida till Storbritannien.

I Sverige har de hittats i bland annat Södertälje och värmländska Sunne, där dock skyddsjägare kopplades in då papegojorna bedömdes hota den svenska faunan.

För fågelns skull är det viktigt att den fångas in, tycker Amanda Eriksson.

– Det bästa sättet är att sätta ut mat i en transportbur, helst en med galler eftersom det troligen är det den är van vid. Huvudsaken är att den ser matskålen, som man fyller med pellets eller en fröblandning. Man ska inte försöka tvinga in fågeln, utan låta den gå in självmant och sedan stänga, säger hon och fortsätter:

– Det gäller också att hitta rätt ägare. När sådant här sprider sig kan man räkna med att tio personer hör av sig – och att nio av dem inte är fågelns rätta ägare.

En ägare brukar exempelvis ha koll på särskilda kännetecken, om fågeln är ringmärkt och i så fall med vilket nummer, konstaterar Amanda Eriksson som generellt rekommenderar att förrymda fåglar – om de går att fånga in – lämnas till polisen, som får försöka spåra ägaren.

– Jag åker nog förbi och kikar på Tallåsvägen efter jobbet i dag. Jag har en del fåglar hemma och ibland kan det hjälpa att locka med en artfrände för att få tag på en fågel, sa hon på onsdagsförmiddagen.

Senare under onsdagen dök det upp en person som kan vara fågelns ägare och säger att den i så fall försvann i samband med en flytt, konstaterar Strängnäspolisen Yvonne Sjöö.

En uppdatering följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om