Fågelsången kan bli naturreservat

Bostäder närmast gamla vattenverket ­är kommunens plan ­– men också att den gröna kullen ska bevaras och skyddas.

Vitsippor har nyligen blommat i Fågelsången, som nu går mot grönare nyanser.

Vitsippor har nyligen blommat i Fågelsången, som nu går mot grönare nyanser.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-05-07 19:10

Mariefred kan få ett nytt naturreservat. Just nu undersöks möjligheterna att ge ett starkare skydd åt Fågelsången, grönområdet mellan Öster och Mariehov som fått sitt namn efter ett torp som låg där tidigare. Det i enlighet med tidigare politiska ställningstaganden, som har med planerna för gamla vattenverkstomten att göra.

Där, närmast vattnet, planerar kommunen för nya bostäder. Ett förslag till detaljplan håller på att tas fram. Det är ännu tidigt i den processen, berättar planarkitekten Erika Svensson som handlägger ärendet.

– Tanken är att vi ska kunna gå ut med förslaget på samråd hösten 2019 eller våren 2020, säger hon.

Under samrådet får medborgare och myndigheter tycka till. Synpunkter fångas upp, förslaget revideras och därefter ställs det ut för granskning. Då får allmänheten en ny chans att uttrycka sina åsikter, innan förslaget sedan ska gå genom den kommunala beslutsapparaten och till slut antas av fullmäktige.

– Det finns ingen direkt tidsplan. Hur snabbt det går beror på vad det kommer in för synpunkter, säger Erika Svensson.

Parallellt med att ett planförslag för gamla vattenverket utarbetas, utreds alltså möjligheten att inrätta ett naturreservat i Fågelsången.

– Att ge kullen ett långtgående skydd ingår i direktivet för planuppdraget. Det finns olika alternativ för det, man kan exempelvis skapa ett naturområde med en särskild skötselplan. Väljer man att gå naturreservatsvägen så blir området säkrat för överskådlig framtid, och det blir svårt för den som plötsligt kommer på att den vill bebygga området. Så gör man med områden som har särskilt höga naturvärden, säger kommunens samhällsbyggnadsstrateg Mikael Rojek.

Vad finns det för särskilt höga naturvärden i Fågelsången?

– Allt från små blommor till stora ekar, säger han, som egentligen vill passa frågan till kommunens egen ekolog, som tidningen inte har fått kontakt med.

– Jag vet att det finns flera olika slags sippor som blommar vid olika tillfällen, exempelvis. Men hela områdets karaktär är speciell.

Det har gått drygt ett år sedan det gamla vattenverket revs för att bereda plats åt kommunens planer; enligt vad tidningen skrev då handlar det om 18–20 lägenheter i två stycken tvåvåningsbyggnader intill Mälaren. Marken har undersökts och konstaterats ha låga föroreningsnivåer som inte bedöms utgöra någon risk för miljö eller människors hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om