Färre får vara i sporthallen efter brandskyddstillsyn

Inte mer än 30 personer får vistas på läktaren i Åkers sporthall. Det har räddningstjänsten slagit fast, efter att ha gjort en tillsyn.

13 februari 2018 10:38

Skyltarna som har gjort gällande att 400 personer får vistas i Åkers sporthall plockas ner. Efter räddningstjänstens tillsyn förra veckan gäller maxantalet 150, varav som mest 30 på läktaren. Men det ska inte ställa till det allt för mycket för den verksamhet som bedrivs i hallen.

– Vid luciafirandena har vi delat upp eleverna i två delar för att inte överskrida det godkända antalet. Vi får se hur vi hanterar det nu när vi får vara färre i hallen samtidigt, säger Pia Cöster vid Åkerskolans expedition.

De vanliga idrottslektionerna når inte upp i det nya maxantalet, inte heller verksamheten som Åkers skol-IF bedriver på eftermiddagarna. Idrottsdagar kan det vara fler elever än normalt i hallen, men enligt Pia Cöster får skolan då dela upp eleverna precis som vid luciafirandena.

Inte heller för Åkers IF, som har handboll och gymnastik för barn och unga i idrottshallen, är de nya begränsningarna ett akut problem.

– Förr hade vi handboll, basket och innebandy för seniorer och det drog mycket folk till läktaren. Men det är klart att det kan komma över 30 personer om alla föräldrar kommer på barnens träningar. Vi får diskutera med kommunen som äger hallen om det är något som kan åtgärdas, säger Urmas Bergfeld som är föreningens ordförande.

De gamla informationsskyltarna skulle plockas ner och ersättas med nya "omgående", enligt räddningstjänstens beslut. Lika snabbt skulle kylskåp och annan utrustning som förvarats i sporthallens entré forslas bort, eftersom entrén är en del av utrymningsvägen.

Snarast, men absolut senast den 30 september, ska dörrar åtgärdas. Och senast den 30 november ska en alternativ utrymningsväg ha ordnats, så att hallen även fortsättningsvis kan delas av i två delar. En rekommendation från räddningstjänsten är att den befintliga utrymningsvägen också ses över. I dagsläget passerar den via omklädningsrummen, där det finns en avgränsning som används som skogräns. Avgränsningen är utformad så att den kan vara ett hinder vid en utrymning och bör därför tas bort helt eller delvis.

Räddningstjänsten skriver i sitt protokoll att det är oklart när och hur personantalet fastställdes till 400. Det uppfyller hallen inte kraven för i dagsläget, och enligt räddningstjänsten har den troligtvis inte gjort det heller när fastigheten byggdes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas