"Hur upplever ni situationen med tågen?", frågade Dan Selholt i Facebookgruppen Vi som bor i Mariefred i slutet av januari, när pendlingen fortfarande var opåverkad av det som skulle komma att kallas coronakrisen. Med en sambo som i normalfallet pendlar är han indirekt berörd.
– Är det trassel på både ditvägen och hem så händer det att hennes restid utökas med två timmar på en dag. Det är inte rimligt, säger han, och frågar sig hur pendlare ska lyckas klara av ett arbete som kräver punktlighet.
Flera delar hans upplevelse, framgår av diskussionen som utbröt i gruppen.
– Jag undviker SJ så mycket jag kan. Då slipper jag strulet, skrev Victoria Häggström som flyttade till Mariefred 2015 och började med att åka tåg till jobbet i Märsta.
– Nu pluggar jag i Flemingsberg och tar buss till Södertälje och pendeltåg därifrån i stället. Det är mycket mer tillförlitligt och lite billigare också.
Försenade och inställda tåg, ofta med hänvisning till vagnbrist eller fordonsfel, var något som många återkom till. SJ:s punktlighetsstatistik visar bottennoteringar på sträckan Eskilstuna–Stockholm vecka 51, samma vecka som de nya Mälartågen togs i drift. Då ankom endast 63 procent av tågen till sin slutdestination i tid.
SJ hänvisade till en intrimningsperiod för de nya tågen, och därefter har statistiken förbättrats. Under årets två första månader har tågen från Eskilstuna till Stockholm haft en punktlighet på mellan 84 och 90 procent per vecka. I mars uppvisades inledningsvis än högre siffror, som därefter försämrats kraftigt.
Flera Mariefredsbor tog upp platsbrist i vagnarna, som en följd av vagnbrist och inställda tåg.
– Det har blivit ståplats både till och från Stockholm många gånger, skrev Sara Svensson som pendlat från Läggesta till Stockholm i tre år.
I början av året inträffade ett sjukdomsfall på morgontåget hon åkte med, och hjälpen till den drabbade personen dröjde.
– Det blev problem för personalen att ta sig fram på grund av trängseln, även om resenärerna var behjälpliga och försökte flytta sig så gott det gick.
Pendlingssituationen tär på tålamodet, vittnade Marcus Törenholt om. Bristen på information om vad som görs för att komma till rätta med problemen irriterar mest:
– Just nu är vi många som undrar "vad fan får jag för pengarna?".