Fortsatt drama om ordförandeskapet

Hela oppositionen i barn- och utbildningsnämnden lämnade sammanträdesbordet på tisdagskvällen. De anser att det är formellt fel att låta Maria Antropowa Ehrnfelt leda mötet som tillfällig ordförande.

20 februari 2017 17:00

På kommunfullmäktiges sammanträde i måndags kväll uppgraderades Maria Antropowa Ehrnfelt (M) från ersättare till ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet skulle lösa beslut som har ifrågasatts och kritiserats av andra moderater.

Men protokollet från måndagens fullmäktige hade inte justeras när barn- och utbildningsnämndens politiker sammanstrålade kvällen därpå. Därmed har beslutet inte vunnit laga kraft, konstaterade Håkan Bertilsson (STRP) när mötet skulle öppnas.

‒Jag känner inte att jag kan delta, sa han och föreslog att nämndens förste vice ordförande, Torbjörn Johansson (S), i stället skulle leda mötet.

Förslaget vann inget gehör, utan Maria Antropowa Ehrnfelt och nämndsekreteraren Evelina Fransson framhöll att kommunens egen jurist gett grönt ljus åt lösningen. Håkan Bertilsson har hört sig för och fått besked om motsatsen, och för att få saken utredd har Strängnäspartiet och Kristdemokraterna lämnat in en så kallad interpellation på ämnet.

‒Det är möjligt att det är ett sätt som fungerar, men jag känner mig inte hundra. Innan vår interpellation är behandlad så kan jag inte delta, sa han.

Håkan Bertilsson lämnade mötesbordet och intog åhörarplats. Pia Steensland (KD), Linda Berg (SD), Lena Scharp Sandegren (MP) och Birgitta Elvingsson (MFP) gjorde likadant. Ersättare fick i stället tjänstgöra, men det fanns inte tillräckligt många på plats för att fylla alla stolar.

Maria Antropowa Ehrnfelt säger att situationen känns "tråkig".

‒Jag tycker att vi borde lita till våra kommunjurister. Det är onödigt av oppositionen att göra politik av formalia, skolan mår inte bättre för att vi tjafsar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa