Ett dräktigt sto på Ekelunds stuteri och ridskola förlorade sitt föl på onsdagsmorgonen. Det har därefter konstaterats att hästen drabbats av viruset EHV-1.

– Stoet är isolerat i ett separat stall och vi tempkollar alla våra hästar två gånger per dag, säger stallchefen Ann Holmqvist på fredagsförmiddagen, och tillägger att inga andra hästar visar symptom på viruset för tillfället.

Inga hästar får åka till eller från anläggningen. I onsdags ställdes lektioner in, men Ann Holmqvist berättar att viss verksamhet kommer att kunna bedrivas.

– Vi kommer att ställa in vissa grupper och även tävlingar. Det drabbar ridskolan ekonomiskt, men vi måste ha koll på att hygienreglerna följs.

Smittan är luftburen, och kan även överföras via personer och föremål. Tvätt av sig själv, kläder och utrustning är därför nödvändig, berättar Ann Holmqvist.

EHV-1 förekommer i tre olika varianter. Virusabort drabbar endast ston, men alla hästar kan drabbas av viruset i form av en luftvägssjukdom eller som en neurologisk sjukdom. 

– Folk är hysteriska. Förra året var det några stall i Stockholmsområdet som fick den neurologiska formen, där hästar faktiskt dog, säger Ann Holmqvist.

Symptom på den neurologiska sjukdomen är vinglig gång, svaghet, okoordinerade muskelrörelser och förlamning. Statens veterinärmedicinska anstalt skriver att hästar som drabbats kan tillfriskna inom några månader till dagar, medan andra aldrig återhämtar sig och kan behöva avlivas.