Efter sin pensionering 2015 flyttade Zetterberg med fru till Strängnäs. I den vevan frågade kompisar från hembygdsföreningen i Åker om den före detta journalisten ville hjälpa till med projekt. Det handlade om att intervjua gamla, genuina Åkersbor.
‒Jag är själv född och uppväxt i samhället. Av mina 68 år har jag bott 50 i Åkers styckebruk, konstaterar Zetterberg som nu på söndag – 22 oktober – gästar Folkets hus för att berätta om profilerna i boken.
‒Några av dem finns på plats också för att svara på mina frågor. Bland annat har Erik "Masken" Eriksson lovat att komma upp på scenen.
Eriksson är en av de yngsta personerna som figurerar i boken.
‒Men mycket mer Åkersbo än vad han är går det inte att bli. "Masken" jobbade på krutbruket under hela sitt yrkesliv och är dessutom ett känt namn i idrottskretsar tack vare att han sysslat med orientering, förklarar Hasse Zetterberg.
Representanter för hembygdsföreningen och Hasse Zetterberg kom gemensamt fram till ett 20-tal personer som kunde vara lämpliga att figurera i boken. Eller rättare sagt, en bok diskuterades inte från början utan då handlade det om att dokumentera samtal och spara dessa för eftervärlden.
‒Det var inte grevar och baroner som skulle porträtteras utan helt vanliga Åkersbor, konstaterar Hans Zetterberg.
Ett undantag finns dock i form av målvakten Bengt "Pliggen" Lindkvist med meriter från bland annat OS.
‒Han har aldrig bott på orten men betytt enormt mycket för ishockeyn, säger författaren.
Medelåldern på hans intervjuobjekt ligger säkert på drygt 80 år. Sedan samtalen genomfördes har en av personerna, Kerstin Ulvede, gått bort.
‒Men dottern tyckte att hon skulle vara med i varje fall, förklarar Hans Zetterberg.
Hur ser du fram emot söndagen?
‒Med skräckblandad förtjusning. Det här känns nästan jobbigare än att göra ett tv-inslag!
Att boken fick namnet 14+1 Åkersbor berättar, kräver sin förklaring.
‒Det finns även en kortis om mig, säger Hans Zetterberg.