Grävmaskinist hittade misstänkt mina – bombgruppen sprängde sönder den

Vid en provgrävning hittade en grävmaskinist vad som såg ut som en riktig mina. Polis tillkallades och bombgruppen från Stockholm förintade sedan föremålet.

– Vi hade nog lite otur att det var just där vi grävde, säger Roland Åkesson, projektledare på Strängnäs kommun.

21 december 2018 20:30

Händelsen utspelade sig tidigare i höstas den 22 oktober på det gamla militärområdet P10 vid Eldsund strax utanför Strängnäs.

– Planen är att det ska bli en camping där så småningom, så vi var där för att göra provgropar med tanke på ledningarna som ska gå i marken, säger Roland Åkesson, projektledare på Strängnäs kommun.

När grävmaskinen satte ner skopan i marken fick maskinisten sig en chock.

– Det som såg ut som en riktig mina visade sig senare vara en attrapp, men det vet visste vi ju inte då. När man hittar något sådant ska man kalla på polis, vilket vi gjorde, säger Roland Åkesson som senare skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Till slut kallades bombgruppen in från Stockholm.

– De kom dit senare på eftermiddagen och sprängde sönder "minan". Det visade sig vara betong i den och ingen skadade sig, säger Roland Åkesson.

Du stod bredvid grävmaskinen, vad tänkte du när det hände?

– Jag tänkte direkt att det antagligen var en attrapp, men man måste ta det säkra före det osäkra. Vi hade nog lite otur att det var just där vi grävde, säger han.

Vad har kommunen gjort efteråt med tanke på säkerheten i fortsättningen?

– Vi har tagit in en expert från en konsultfirma som ska göra en utredning med en riskanalys för att se vilka övningar militären har haft där tidigare och om det kan finnas fler i marken. Det ska vara sanerat, men det kan man inte vara helt säker på, säger Roland Åkesson som aldrig varit med om något liknande i sitt arbete som projektledare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Johnsson

Ämnen du kan följa