Gymnasieprogram med egen hemvist i ny skola föreslås

Inför en eventuell flytt till ett nybyggt bildningscenter har skolverksamheterna önskemål på hur lokalerna ska utformas.

Vara kvar eller bygga nytt, det är frågan som Strängnäs kommun ställer sig själv när det gäller bland annat Thomasgymnasiet på campusområdet.

Vara kvar eller bygga nytt, det är frågan som Strängnäs kommun ställer sig själv när det gäller bland annat Thomasgymnasiet på campusområdet.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2019-05-07 09:47

Om Thomasgymnasiet, särskolans högstadium och gymnasium, vuxenutbildningen samt kommunens språkcentrum ska lämna campusområdet till förmån för något nybyggt, har verksamheterna önskemål om vad lokalerna ska innehålla. Dessa har sammanfogats till fyra så kallade funktionsprogram, som barn- och utbildningsnämndens politiker har på dagordningen när de sammanträder på tisdagskvällen.

­– Det är beskrivningar av vad verksamheterna tycker att de har för behov, utifrån erfarenheter från dagens förutsättningar och olika nyckeltal. Det blir ett dokument som vi kan sätta i händerna på en arkitekt som kan börja räkna på vad det skulle kosta att bygga, säger utbildningschef Tony Lööw.

Thomasgymnasiet ser att det behöver två–sex klassrum per gymnasieprogram. Varje program föreslås få en egen hemvist i de nya lokalerna där klassrum, grupprum och metodrum grupperas tillsammans arbetsrum för programmets lärare och uppehålls- och studieytor för dess elever.

– Man ser att det vore bra om programmen kan hållas samman, säger Tony Lööw.

I sitt dokument listar särskolan exempelvis nio anpassade klassrum och en skolgård som är utformad för elever med funktionsvariationer. Vuxenutbildningen behöver bland annat 16 klassrum, ett par datasalar och några rum för provskrivning. Och språkcentrum, som kartlägger nyanlända elevers språkkunskaper och ansvarar för modersmålsundervisning, vill till exempel ha ett stort och två mindre klassrum.

Förslaget till beslut är att barn- och utbildningsnämnden ska anta funktionsprogrammen. Kommunens fastighetsbolag får i så fall i uppdrag att påbörja processen med att låta arkitekter skissa på förslag, berättar Tony Lööw.

Som tidningen har skrivit tidigare är det en placering i närheten av Strängnäs resecentrum, mellan Djäknegatan och järnvägen, som diskuterats för ett eventuellt nytt bildningscenter. Kommunens campusavtal, som årligen kostar omkring 34 miljoner kronor i hyror, löper ut 2022 och 2023. Det är inför det som möjligheterna att flytta undersöks, om inte hyreskostnaden kan sänkas avsevärt.

­– Om vi blir kvar på campus så får vi förhålla oss till det. Då blir nästa fråga att se hur vi kan skapa så bra lokaler som möjligt utifrån de förutsättningarna. Där har vi tid på oss. Det som tas upp på nämnden nu är kopplat till frågan om vi ska bygga nytt, säger Tony Lööw.

Vänsterpartiet mot "ja" till förslag

"Upphör med elevdatoravtal eller styr upp konsekvenserna" var rubriken för det förslag som fyra vänsterpartister presenterade i slutet av förra året. Och svaret från kommunen väntas gå i linje med det sistnämnda alternativet – nämligen att detaljerade rutiner för vad som sker om en elev förstör eller tappar bort en elevdator ska tas fram. Det är åtminstone förslaget inför barn- och utbildningsnämndens möte, men det är fullmäktige som slutligen ger svar på motionen.

Elever kan räkna med mer sport

Timplaner är ett annat ärende på dagordningen. Det ska bli mer matematik på schemat för elever i grundskola och grundsärskola från hösten 2019. Inom grundskolan ska även idrottsundervisningen utökas. I stället blir det färre timmar med elevens val, och för grundsärskoleeleverna även mindre av ämnet slöjd. Förändringarna ska träda i kraft vid halvårsskiftet.

Synpunkter på friskoleetableringar

Strängnäs kommun ska också yttra sig över fyra ansökningar om friskoleverksamhet i Eskilstuna kommun. Ljud & bildskolan LBS AB vill starta en helt ny gymnasieskola med bland annat teknikprogrammet. Om huvudmannen får Skolinspektionens godkännande att starta skulle det, enligt förslaget till yttrande från kommunen, kunna innebära minskade möjligheter för motsvarande utbildning i Strängnäs kommun, och öka konkurrensen om legitimerade lärare. Tre befintliga friskoleaktörer i Eskilstuna vill utöka sin verksamhet; en av dem skulle inte konkurrera med det utbud som erbjuds i Strängnäs, enligt handlingarna.

Möte på tisdagskvällen

Barn- och utbildningsnämnden sammanträder tisdagen den 7 maj klockan 18.00 i salen Gyllenhjelm i kommunhuset i Strängnäs.

Mötet är i regel öppet för allmänheten fram till de sista punkterna på dagordningen.

Här finns handlingar och beslutsunderlag att ta del av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!