Här blir maten lättillgänglig och närproducerad

Just nu håller fastighetsägaren på att renovera lokalerna till det som tidigare var Sju rum och kök. I slutet av mars öppnar butiken Den lokala maten i delar av den tidigare krogen.– Här ska kunden veta vilken bonde som står bakom produkten, säger ägaren Björn Eriksson.

Foto:

Övrigt2019-02-21 06:02

Ursprung och etik är begrepp som återkommer när vi träffar Björn Eriksson, som gör en storsatsning på lokalt producerad mat i strykjärnsbyggnaden i korsningen Hospitalsgatan och Gyllenhjelmsgatan.

När tidningen gör husesyn i den blivande butikslokalen, som också ska rymma en matlagningsstudio, är det svårt att tro att den ska stå färdigställd för inredningsarbete inom bara två veckor.

– Den var byggd för krog så det fanns en del att riva, säger Björn Eriksson när vi kryssar fram mellan nyputsade väggar och hinkar med spackel, säger Björn Eriksson.

Han tror på idén med en butik som erbjuder lokalt producerad mat med full spårbarhet. Råvarorna ska ha en etisk och hållbar bakgrund som bidrar till ett gott liv och en hållbar framtid.

– Ambitionen är att bli en småskalig dagligvaruhandel där det går att göra ett aktivt val. Här ska kunden kunna få både hjälp och kunskap. Vi ska inte bara plocka fram en bra köttbit, utan också berätta vad som funkar till och hur den bäst ska tillagas, säger Björn Eriksson.

Lokalen, som har en lite charmigt säregen planlösning, är på 125 kvadratmeter varav butiksdelen kommer att ta drygt hälften av ytan i anspråk. Till det kommer en matlagningsstudio där sällskap ska kunna hyra in sig.

– Nu gäller det att skapa ett intresse för lokalen. Flera leverantörer och producenter ska komma hit och kika innan vi drar i gång. Det viktiga är att vi får till en levande butik.

Är Strängnäs redo för den här typen av verksamhet?

– Jag tror det. Min tanke när jag prata med folk är att alla vet vad Hornudden och Äleby gård är men kanske inte har tid att fara dit. Då kan jag samla deras produkter här i stället. Vi vill inte bli en butik som bara säljer tomater fyra veckor om året, utan en som kan anpassa sig efter säsong och leva året om.

Han vurmar för allt som Sörmland har att erbjuda i matväg, men sortimentet i butiken kommer även att inkludera långväga produkter.

– När vi säljer vaniljstång från Madagaskar ska kunden veta vem som har tagit fram den. Här ska produkterna vara spårbara och man ska veta vart allt kommer ifrån.

Blir det en restaurangdel i lokalen?

– Nej, inte i den bemärkelsen att man kan komma in och äta lunch. Har ett sällskap däremot bokat studion för matlagningskurs så ska de så klart kunna avnjuta det som tillagats.

Björn Eriksson

Ålder: 46.

Bor: I Strängnäs.

Familj: Sambo och fyra barn.

Bakgrund: Jobbat sig igen om restaurangyrket. Startade som diskare och har drivit flera egna krogar.

Intressen: Mat så klart och så blir det en del golf.

Blir glad av: Bra idéer och att umgås med människor.

Blir arg på: Orättvisor.

Favoritserie på tv: Svenska kriminalserier, som till exempel Bron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om