Att ha kvar Thomasgymnasiet, särskolans högstadium och gymnasium, vuxenutbildningen samt kommunens språkcentrum på campusområdet är inte längre ett alternativ för Strängnäs kommun. Det beskedet ger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M):
– Förhandlingarna med fastighetsägaren är avslutade utan att vi har hittat en rimlig nivå för hyran.
Det innebär att två sedan tidigare presenterade förslag kvarstår: Att bygga ett nytt bildningscenter vid resecentrum, mellan Djäknegatan och järnvägen, eller att låta skolverksamheten flytta in i kommunhuset och i stället bygga nytt kommunhus.
I slutet av februari ska en teknisk utredning av det andra alternativet presenteras.
– Då får vi veta om det rent fysiskt skulle fungera att bygga om det här huset så att det passar för skolverksamhet, säger kommundirektör Lars Ekström om sin egen arbetsplats på Nygatan 10.
Campusavtalen löper ut år 2022 och 2023, och ska enligt Högfeldt och Ekström sägas upp.
Barn- och utbildningsnämndens hyreskostnader för de aktuella lokalerna uppgår årligen till 31,6 miljoner kronor, varav gymnasieverksamheten står för 20,5 miljoner kronor. Det medför att kommunens lokalkostnad per elev i dagsläget är betydligt högre än riksgenomsnittet – 50 000 kronor per år, jämfört med 21 300 kronor per år.
– Det är alltid svårt att diskutera hyresnivåer, vad som är rimligt eller inte. Jämfört med exempelvis de nybyggda skolorna vi förvaltar, vars standard närmast kan jämföras med den aktuella skolan i Strängnäs, så ser vi dagens hyra som attraktiv, säger Terese Filipsson från Nordic PM, förvaltare åt Offentliga hus som äger fastigheten sedan november 2019.
Hur ser ni på möjligheten att hyra ut lokalerna till en annan aktör?
– Strängnäs växer. Kommuner i tillväxt är alltid attraktiva.
Förra våren erbjöd den dåvarande fastighetsägaren Stenvalvet Strängnäs kommun att lämna delar av lokalerna i förtid, och på så sätt få ner hyran med 12,5 miljoner kronor per år. I utbyte ville Stenvalvet att de kvarvarande avtalen skulle förlängas. Kommunen avböjde, med hänvisning till att kvadratmeterhyran fortfarande var för hög.
Vad de aktuella skolverksamheternas internhyra till kommunens fastighetsbolag SFAB blir efter nybyggnad eller ombyggnad återstår att se. Även det är något som ska utredas inför kommande beslut om alternativen.