Hundar tagna i beslag – ägaren anmäld för djurplågeri

Mannen sparkade och slog en hund så illa att den inte kunde gå från platsen, utan kröp därifrån. Det enligt en anmälan om djurplågeri. Nu har två av mannens hundar omhändertagits.

13 augusti 2019 14:27

Enligt anmälan hände det hela på eftermiddagen torsdagen den 8 augusti, utanför en pizzeria i Strängnäs.

Där ska en man i 40-årsåldern, enligt anmälan, ha misshandlat en av sina hundar, bland annat genom att sparka och slå den så att den skrek högt och sedan inte kunde gå ordentligt utan i stället kröp.

En förbipasserande polisanmälde händelsen på torsdagen och på fredagen informerades länsstyrelsen.

Samma dag omhändertogs två hundar med hjälp av polisen, efter beslut av länsjurist Sara Larsson och länsveterinär Christina Nyman.

I sitt beslut konstaterar tillsynsmyndigheten att: "Länsstyrelsen har sedan tidigare handlagt ett stort antal anmälningar gällande din hundhållning, bl.a. gällande misshandel, drogpåverkad hund samt att hundarna inte veterinärbehandlas vid behov."

Strängnäspolisen Eva Tördahl bekräftar att en förundersökning om djurplågeri är inledd.

– Ett vittne är hört men inte hundägaren, säger hon vid 13-tiden på tisdagen.

Mannen har till och med onsdag den 14 augusti på sig att yttra sig i ärendet, innan länsstyrelsen beslutar vad som ska hända med hundarna.

Länsveterinär Christina Nyman bekräftar att två hundar omhändertagits:

– Nu samlar vi fakta så vi kan fatta ett välgrundat beslut. Vi ska vara så snabba som möjligt för att hålla nere kostnaderna och göra det så smidigt som möjligt för alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin