I Efterlyst: Polisen söker vänlig man i eka – tros ha bogserat gärningsmän och regalier

För tredje veckan i rad tar TV3:s Efterlyst upp domkyrkokuppen i Strängnäs. I kväll efterlyser polisen ett "superviktigt" vittne – en fiskande man i en vit eka.

– Han har förmodligen bogserat de här två gärningsmännen och förmodligen godset, så honom vill vi ha kontakt med.

21 februari 2019 15:15

Det säger Patrik Zanders, spaningsledare vid polisens avdelning för grova brott i norra Stockholm, till TV3.

I morgon, fredag, faller domen mot den 22-åring som erkänt stölden av Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier den 31 juli i fjol.

Utredningen av stölden fortsätter dock. Enligt åklagaren är fler inblandade och en 26-årig man sitter häktad, misstänkt för grovt häleri av kulturskatten.

I kvällens Efterlyst ber polisen allmänheten om hjälp med att hitta ett viktigt vittne.

– Utredningen är robust i dag. Den är rätt stark skulle jag vilja påstå, men det här vittnet är ändå en viktig pusselbit för att komma hela vägen i mål, säger Patrik Zanders

Det handlar om kartläggningen av gärningsmännens flykt från Strängnäs domkyrka, som inte tycks ha gått som planerat.

Åklagaren har beskrivit hur gärningsmännen flytt med först två cyklar ner till Bo Setterlinds park och sedan därifrån med motorbåt.

22-åringen har erkänt att det var så det gick till och att han inte var ensam, i vare sig kyrkan eller flyktbåten som han också ska ha kommit dit med. Han vägrar dock säga något mer om denna andra person, eller var de åkte efter stölden.

I Efterlyst beskrivs hur gärningsmännen kört sin båt "en bit" från Strängnäs – norrut, i riktning mot Enköping.

– Någonting händer så båten går sönder och de blir liggande still ute i vattnet. Det är då kille nummer ett kommer, plockar upp dem och bogserar dem mellan Arnö och Oknön, säger Patrik Zanders i kvällens Efterlyst.

Bogseringen fortsätter en bit, men båtföraren ska ha haft dåligt med bensin och kunde inte fortsätta, enligt polisen.

– Då sitter det en kille där och fiskar i en egen båt och då tar han över och bogserar dem den sista biten.

Det är den mannen polisen nu vill komma i kontakt med.

– Det är en kille i 40–50-årsåldern. Han sitter i en vit eka och på den sitter det en aktersnurra och dessutom en liten elmotor i fören.

22-åringen har erkänt att han stulit den båt som användes vid flykten. Just den båten, tror polisen, Efterlyst sänds i TV3 och Viafree klockan 20.00 i kväll torsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin