Inför rekordregatta i Mariefred: "Arrangören ser mig som ett affischnamn"

Kring millennieskiftet hände det mycket i Urban Lejerstedt Klangs liv – han flyttade till Mariefred, han fick en son och han införskaffade en Mazurka.

18 år senare utgör Mazurka hemmahopp i Hundraåringarnas regatta som startar på torsdagen.

26 juli 2018 06:14

– Arrangören har tagit min medverkan för given och legat på, de ser mig som ett affischnamn, berättar 52-åringen när vi träffas vid bryggan hos Mariefreds båtklubb i Mariehovsviken

Förberedelserna kunde dock ha varit bättre. I fjol bröt Lejerstedt Klang en axel och båten blev på grund av en renoverad sittbrunn inte sjösatt förrän veckan före midsommar.

– Jag känner mig lite otränad. Men det ska bli jättekul att segla på hemmaplan i den här regattan. Många kompisar dyker upp plus att man får göra nya bekantskaper. Dessutom lockas jag av rekordförsöket.

Initiativtagaren Olle Appelberg vill som vi tidigare berättat att Hundraåringarnas regatta ska hamna i Guinness rekordbok.

– Vi ska bli den regatta som haft flest 100-åringar till start, intresset som visats hittills lovar gott, sa Appelberg till tidningen i början av maj.

Han ser ut att få sin önskan uppfylld.

Just nu är 25 sekelgamla segelbåtar anmälda.

Mazurka som Lejerstedt Klang kommer till start med har 112 år på nacken.

Den byggdes på det numera nerlagda Löfholmsvarvet vid Liljeholmen i Stockholm.

– När jag köpte denna skärgårdskryssare fick jag en komplett historik, men jag har även forskat lite om den, berättar hemmahoppet.

Lejerstedt Klang – ursprungligen från Västerås – är uppväxt med båtar.

Att han år 2000 flyttade från Stockholm till Mariefred berodde mycket på att hustrun My Lejerstedt är sörmländska, uppväxt i både Strängnäs och Eskilstuna.

– Familjen brukar vara ute och semestersegla tre veckor per år, i till exempel Stockholms skärgård eller ner mot Östergötland och Småland. Men i sommar har vi inte haft den möjligheten, konstaterar Lejerstedt Klang.

När detta skrivs har han inte hunnit med mer än tre kortare seglatser.

– Så vinst i regattan är att hoppas på för mycket. Även om hemmaplan innebär en liten fördel så möter jag många duktiga kappseglare.

Tävlingarna pågår under torsdagen och fredagen. De går att följa från Strandvägen.

– Bansträckningen är ännu så länge hemlig, men det handlar om ett 15–20 kvadratkilometer stort område, konstaterar Lejerstedt Klang som är ingenjör till professionen.

Hustrun ingår i besättningen liksom Lasse Andersson och Bernt Fredriksson.

– Det är inte mitt vanliga team, säger Lejerstedt Klang för att ytterligare hålla nere förväntningarna.

Är du van vid att tävla?

– Ja, men mest på klubbnivå.

Kan man säga att segling är din främsta hobby?

– Åtminstone den som tar mest tid. Genom åren har jag lagt ner tusentals timmar även om det går i vågor. Jag brukar åka på träffar, bland annat i Sandhamn.

Mazurka inhandlades för lite mer än 100 000 kronor.

Fem år senare erbjöd sig en professor från Marseille att köpa skärgårdskryssaren för 120 000 euro.

Lejerstedt Klang var sugen på att göra affär.

– Men familjen la in sitt veto, säger Mariefredsbon.

Skulle du slå till om någon kom med likvärdigt bud efter veckans regatta?

– Nej, den summan vore jag inte nöjd med. Åren 2014–2015 genomförde jag en stor renovering med Lasse Andersson hjälp.

Visst är det är en riktig pärla som ligger vid Mariefreds båtklubb och snart förflyttar sig mindre än en sjömil för att mäta sina krafter med andra veteraner.

Fem nationer ställer upp

Totalt kring 40 båtar från Sverige, Nederländerna, Tyskland, Finland och Norge kommer till Mariefred i dagarna tre. 25 av dem har åldern inne för att delta i det som kalls Hundraåringarnas regatta. Kappseglingarna sker torsdag–fredag och på lördag fortsätter festen med uppvisning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström

Ämnen du kan följa