Kåren som gör barn och ungdomar redo för livet

"Vi har en grundidé som genomsyrar scoutrörelsen och det vi gör. Den går ut på att göra barn och ungdomar redo för livet", säger Strängnäs scoutkårs ordförande Mikael Tallberg när vi ses på scoutgården i Strängnäs.

24 april 2019 09:53

Scoutrörelsen bildades i England 1907 av den brittiska armégeneralen Robert Baden Powell. Det blev snabbt en internationell folkrörelse och kom till Sverige redan tre år senare. 1912 startade scouterna i Strängnäs.

– Vi var tidigt ute här och Strängnäs scoutkår är en av de äldsta i landet, säger Mikael Tallberg.

Scouting kan sägas handla om äventyr och utmaningar med kompisar och Mikael Tallberg säger att mycket handlar om att låta barnen testa och utmana sig själva.

– Vid åtta års ålder kan man börja som scout och då är det mest fokus på lek och pyssel. När man blir lite äldre får man lära sig mer praktiska utmaningar som till exempel sjukvård och matlagning. Det handlar om att få möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

För ett par år sedan startade Strängnäs scoutkår familjescouting, där barnen i princip kan vara hur unga som helst bara de har föräldrarna med sig.

– Vi försöker få in så mycket friluftsliv som möjligt och våra äldre scouter lägger upp en stor del av sin verksamhet själva. Det handlar om att få vara delaktig och att lära sig att samarbeta, säger Mikael Tallberg.

Han gillar sammanhållningen i föreningen och tycker att de trots alla traditioner lyckats bra i arbetet med att förnya sig.

– Just nu är vi i full gång med att förbereda årets valborgsfirande på Visholmen. Det har vi arrangerat de senaste åren och där är vi många som hjälps åt, säger Mikael Tallberg.

Det är Företagarna och Strängnäs kommun som vill lyfta fram det lokala föreningslivet på Strängnäs resecentrum. I mars har Strengnäs Tidnings läsare kunnat nominera föreningar som de vill se porträtterade. 20 föreningar har valts ut, och det är dessa som nu presenteras närmare i tidningen. När samtliga 20 artikeldelar är publicerade öppnar omröstningen, som sedan pågår till 12 maj.

Strängnäs scoutkår

Bildad: 1912.

Medlemmar: 130.

Hemvist: Scoutgården på Scoutvägen i Strängnäs.

Ordförande: Mikael Tallberg.

Inriktning: Ungdomsverksamhet som bygger på scoutrörelsens idéer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander