Den 14 augusti svarade Tomas Aldrin Walter för Kristdemokraternas räkning "ja" på frågan "Kan du lova att kraftigt minska flyktinginvandringen till Strängnäs?", på tidningens valsajt Kandulova.
– Det viktiga för oss är att integrationen fungerar väl och som vi ser i dag får vi utmaningar med bostäder, sjukvård, skola och så vidare.
Han menar att det under den senaste mandatperioden tagits emot så många flyktinginvandrare att man nu måste vara mycket mer restriktiv.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var de enda partier som svarade ja på Kandulova-frågan. Hur nära känner du att partierna står varandra?
– I just den frågan finns det saker vi delar. Vi har helt olika ingångar i frågan men är överens om att vi framöver måste ta emot färre flyktingar än under innevarande mandatperiod. När det gäller andra frågor är det väldigt lite. Vi har inget samarbete med dem och vi samtalar inte med dem förutom när vi står i valstugorna.
Tomas Aldrin Walter blev medlem i Kristdemokraterna för ungefär ett år sedan ser nu ut att vara på väg att göra raketkarriär. Han står på partiets fjärdeplats i fullmäktigevalet, är valkampanjansvarig och vice partiavdelningsordförande. Han säger sig inte vara troende, men dela partiets ideologi.
– De kristna värderingarna är något jag uppskattar väldigt mycket. Jag har rest mycket i världen, jobbat utomlands och sett andra kulturer. Jag har insett att vi har väldigt mycket bra värderingar i Sverige. Mycket av dem kommer från de kristna värderingarna. Det är nåt jag vill bevara och kämpa för.
Då vill jag ta upp jag några saker du sagt för drygt ett år sedan, i Facebokgruppen Stå upp för Sverige. Den är bekant?
– Ja. Jag hade glömt bort den gruppen. Jag var med i en kortare period men tyckte att gruppen urartade fullständigt och lämnade den därför för ungefär ett år sedan, säger Tomas Aldrin Walter.
I april 2017 skrev du på sidan att ryssen "gärna får invadera oss och ställa saker till rätta igen". Ställa vad till rätta och hur då?
– Jag var väldigt missnöjd med den regering vi haft de senaste åren, och regeringen före det också. Sverige har haft en väldigt oansvarig politik med väldigt öppna gränser. Nu har jag själv varit i Ryssland nyligen och det är inget land jag ser upp till, men det jag syftade på var att Ryssland, även om där också händer fruktansvärda saker, har mer ordning och reda när det gäller exempelvis gränskontroll och en stark polis. Vi behöver mer poliser och hårdare tag. Vi har problem och då måste man åtgärda dem – förebygga, så att personer inte hamnar i den här kriminaliteten.
Den 14 maj skriver Tomas Aldrin Walter, apropå ett inlägg där Löfven häcklades för ett teveframträdande:
– Ebba Busch Thor då? Visserligen ett svagt parti men står ju SD nära i mycket.
Den 28 juli 2017 förelås ett medborgargarde i Stå upp för Sverige-gruppen. Tomas Aldrin Walter svarar: "Jag är gärna med. Bor nära Eskilstuna."
Vad skulle ett medborgargarde göra?
– Det är ett uttalande som jag absolut inte står bakom och något jag aldrig skulle stödja. Jag skrev det i frustration och ilska över saker jag själv upplevt. Däremot är jag intresserad av nattvandring.
En annan av dina kommentarer: "Om inte allt som skett och sker i Sverige har fått majoriteten av svenska folket att vakna. Ja då förtjänar svenska folket att bli utplånat. Det är bara att dra till ett vettigt land i Östeuropa eller övriga Norden istället." Vad menar du med det?
– Kommentaren är inte bra skriven, det håller jag med om. Vad jag menade var att jag har rest mycket i andra länder och känt mig trygg. Många andra länder har en annan trygghet än Sverige. Man har sett till att människor man tar emot är mer välintegrerade. De får en annan information om hur samhället fungerar och man tar emot en mycket mindre mängd än Sverige.
En annan kommentar, i en tråd om stök i ett bostadsområde som kopplas till invandrare.
Tomas Aldrin Walter kommenterar: "Välkommen till det nya Sverige. Har upplevt det där och valt att flytta, bygger nu hus i Strängnäs utkant, får se när man måste flytta till Norrlands inland för att slippa denna ocivilisation som nu byggs upp i Sverige som kallas mångkultur."
Vad är mångkultur? Vad är "ocivilisation"?
– Mångkultur kan i många fall vara positivt men vi kan inte blunda för att integrationen har misslyckats. Med ocivilisation syftade jag på den utveckling jag upplevt i vissa områden i södra Stockholm. Våldet har tagit över gatorna, vissa kallar det no go zoner. Dessa områden är farliga att bege sig in i särskilt vissa tider på dygnet. Vi måste se till att förbättra situationen.
Tomas Aldrin Walter säger att han var aktiv i Stå upp för Sverige under en begränsad period när han var bitter.
– Jag flyttade från Tyskland 2010 till Stockholm, där jag levde i ganska bra förorter. Jag cyklar och springer mycket och gjorde samma sak i Düsseldorf, München och Berlin. Jag har alltid känt mig trygg – tills jag hamnade i Stockholm. Det fanns en period när jag kände mig väldigt otrygg. Jag blev nedslagen, attackerad verbalt och fysiskt, och var väldigt bitter. Det levde kvar i mig länge.
Vad känner du nu när jag läser upp de här sakerna?
Tomas Aldrin Walter drar lite på svaret.
– Jag tänker tillbaka på hur bitter jag varit ibland. Jag har blivit attackerad och nedslagen mer än en gång, i både Stockholm och Strängnäs av... det är känsligt att säga men, av invandrargäng.
Du vet att det var invandrare?
– Ja, de sa till mig att de berättade det för mig. Den första gången var 2011 och då tänkte jag tänkte att jag skulle rösta på SD – men jag gjorde inte det. Jag har aldrig röstat på SD. Jag röstade på KD redan i förra valet. Det var de här händelserna som fick mig att lämna Stockholm och flytta till Strängnäs – och att engagera mig politiskt.
Nu företräder du Kristdemokraterna, ett parti med en kristen grund. Du står för att du skrivit det här, och en hel del annat som inte tycks rimma väl med KD:s värderingar?
– Jag har ju skrivit det, men skulle inte göra det nu. Jag sticker inte under stol med att jag varit arg och bitter under en längre tid. Det händer saker som formar en som människa.
Kommentarerna på Stå upp för Sverige är alltså drygt ett år gamla. Men så sent som den här sommaren har Tomas Aldrin Walter gillat och delat flera Twitterinlägg med högerextrema kopplingar. Bland annat från Egor Putilov och Samhällsnytt, alltså före detta Avpixlat (främlingsfientlig sajt, reds anm.) och från Amy Mek, känd amerikansk högerextremist.
Är Samhällsnytt en källa du vill stå bakom?
– Jag vet inte vad det är för källa. Det är inget jag följer.
Du vet inte att Samhällsnytt är före detta Avpixlat?
– Nej.
Den 8 augusti gillar du ett inlägg från 2017 där det står att Ebba Busch Thor kan tänka sig ta makten tillsammans med SD. Nyss sa du att KD inte ska samverka med SD.
– Jag tycker att man ska ha samtal med partiet, inte stöta ut det. Man ska inte stöta ut något parti. Jag stöttar inte samarbete, men samtal. Jag är övertygad om att väljarstödet för SD och Jimmie fortsätter öka om man ignorerar dem. Det är min personliga åsikt, säger Tomas Aldrin Walter.
Strax efter tidningen ställt frågorna om hans Twitterkonto raderas det.
Tidningen sökte under fredagen Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och hennes pressekreterare Martin Kits meddelar att medlemsfrågor hanteras av lokalavdelningen och vid behov av partidistriktet.