När tidningen ber Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S), efter fem år i majoritet, summera 2019 återkommer de ofta till siffror, ekonomi och vikten av långsiktighet och stabilitet.
Ett av fjolårets största sådana beslut är att bilda en enda kommunal koncern. Två andra är att dels jobba för att sälja fjärrvärmen, dels behålla stadsnätet.
Klart är att de båda toppolitikerna själva, just ur ett långsiktigt perspektiv, är nöjda med var kommunen i dag befinner sig ekonomiskt.
– Vi har fortfarande ingen god ekonomi, men vi har kontroll på ekonomin och en plan för finanserna. Nämnderna håller budget. I dag är det ingen självklarhet i Sveriges kommuner, säger Jacob Högfeldt.
Monica Lindell Rylén instämmer:
– Vi har jobbat med långsiktiga effektiviseringar som inte alltid handlat om mindre pengar till verksamheterna, utan om hur vi kan göra det smartare och bättre för både personal och kommuninvånare.
Under året stod det klart att färre kommunala elever, i snitt 60 procent, gick ut årskurs nio med godkända betyg. Här är kommunalråden tydliga: När det gäller skolresultaten får de underkänt.
– Vi är mycket bekymrade. Samtidigt finns en bredd i hur man jobbar med frågan. Extra resurser är tillsatta och det måste ge resultat, säger Jacob Högfeldt.
En sådan resurs är det skolsociala stödteam som under 2019 började fånga upp elever som riskerar en negativ utveckling. Teamet har dock fortfarande inte varit på Åkerskolan, där hälften av eleverna saknade godkänt i minst ett ämne.
Monica Lindell Rylén beskriver situationen på Åkerskolans högstadium som "oerhört bekymmersam":
– Bristen på behöriga lärare där måste både rektorer och barn- och utbildningsnämnd jobba vidare med. Men det handlar också om Åker som samhälle, om hur folk talar om sin ort och skola. Vi måste visa att det är en skola med fantastiska möjligheter och vända trenden.
Apropå det nämner hon dels beslutet att flytta fritidsgården från skolan till Folkets hus, dels etableringen av Team ungdom som ska finnas där kommunens unga finns.
Förutom grundskolan effektiviserades socialkontorets sätt att arbeta med försörjningsstöd, där en robot sparat pengar och frigjort tid till fler möten med invånare. En miss i det nya systemet innebar också att känsliga personuppgifter en tid låg oskyddade.
Under 2019 stod det klart att sjuktalen, som tycks sjunka, är alarmerande höga inte bara bland kommunanställda utan i hela kommunen. Därför inleddes en samverkan med Försäkringskassan, företagshälsovården och vårdcentralerna.
– Pratar man sjuktal måste man prata folkhälsa. Allt hänger ihop. Arbete, skolresultat, sjukfrånvaro, kommuninvånarnas behov, demografi. Det ger också en tydlig logik i varför vi ska satsa på Larslunda IP, säger Jacob Högfeldt.
I våras larmade omsorgspersonal om chefsavhopp, hotad patientsäkerhet och personalflykt. I höstas sa socialchefen upp sig. Rekrytering pågår och enligt kommunalråden är läget nu mer stabilt.
Under året tillkom en ny kommundirektör, fyra nya Silviasystrar inom demensvård, Sveriges första kommunantologi och ett beslut om landets största solcellspark. Dessutom kunde räddningstjänsten utöka sin bemanning.
– Sådant skapar trygghet. Och avslutningsvis: Det är viktigt att komma ihåg att Strängnäs växer. Vi har en god inflyttning. Folk väljer att komma hit för att de uppskattar den här platsen. Det ska vi vara stolta över, säger Jacob Högfeldt.