Kristdemokraterna vill satsa på skola, äldreomsorg och trygghet: "Vill vara familjens röst"

För Kristdemokraterna lokalt är skolan en viktig fråga. Så också för deras förstanamn Catharina De Geer som är före detta lärare och skolledare.

– Närhet till skola är viktigt. Vi vill behålla landsbygdsskolor, säger hon.

29 januari 2018 16:58

Det är Catharina De Geer som toppar Kristdemokraternas lista till kommunvalet i Strängnäs. Hon har som lärare och skolledare arbetat inom skolan i 35 år.

När Catharina De Geer får frågan om vilken som är partiets viktigaste fråga i Strängnäs, finns skolan med där.

– Viktigast är skola och barnverksamhet, äldreomsorg och trygghet. Det är där vi ska lägga pengarna.

– Kulturen är en viktig fråga också. Om vi kan satsa mer på kulturen kan vi öka tryggheten.

När det gäller skolan vill Kristdemokraterna att rektorer och lärare får möjlighet att satsa på sina huvuduppgifter, att leda det pedagogiska arbetet och att undervisa. Administrativa uppgifter och liknande sysslor ska läggas på annan personal. Partiet vill också satsa på skolhälsovården.

– Närhet till skola är viktigt. Vi är för landsbygdsskolor. Skolor på landet som har en hög måluppfyllelse ska finnas kvar. Vi ska också behålla mångfalden i skolan och ha skolor på landsbygd och i stad, kommunala skolor och friskolor.

Hur ska skolan i Strängnäs utvecklas?

– Genom samarbete mellan kommunal skola och friskola. När det finns för få elever i en kurs både på en friskola och en kommunal skola, kan skolorna dela på en lärare och hålla kursen tillsammans. Till en friskola som har hög måluppfyllelse, kan lärare från en skola som inte har hög måluppfyllelse gå och lära av varandra. Man ska inte vara rädd för att trampa någon på tårna.

– Vi vill också höja lärarstatusen genom att höja lärarlönerna.

Kristdemokraterna vill även samla skola, barnomsorg, barns kultur- och fritidssysselsättningar samt sociala frågor som rör unga i en samlad nämnd.

Hur ska ni kunna satsa på skolan och höja lärarlönerna? Barn- och utbildningsnämndens ekonomi är dålig redan i dag.

– Pengarna räcker inte för vi har prioriterat fel. Pengar har gått till dåliga byggen och avtal, ofördelaktiga upphandlingar och skrytbyggen av olika slag. Campusprojektet är ett exempel vi måste lära oss av. Vi måste öronmärka pengar till kärnverksamheterna. Då kanske vi inte får ha så mycket pynt i stan.

Hon tror också på en, av majoriteten, samordnad insyn i kommunens ekonomi.

– Jag tror inte att det är riktig ordning i vår ekonomi. Vi får börja där och lösa pengar till kärnverksamheterna.

Kristdemokraterna vill också satsa på äldreomsorgen. De vill att den som har fyllt 85 år själv ska kunna välja om den vill flytta in på ett särskilt boende. Partiet anser också att den som har fyllt 65 år ska ha möjlighet att få trygghetslarm. Biståndsprövning ska också tas bort för saker som till exempel hjälp med inköp och städning för den som är 80 år och uppåt.

Varför ska man rösta på Kristdemokraterna?

– Vi är familjens röst. Vi ser till familjens bästa och verkar för det.

På vilket sätt vill ni göra det lokalt i Strängnäs?

– Genom att se till att det är små barngrupper i förskolan. Vi vill se att personalen har den utbildning de behöver så att de kan ta hand om barnen. Vi har också yrkat på att utomhusparkeringen vid Resecentrum ska vara avgiftsfri. Det är många barnfamiljer där föräldrarna pendlar och är beroende av tågen.

Kristdemokraterna vill även ha fler familjecentraler i kommunen.

När det gäller tryggheten vill partiet hitta en lokal till de unga som i dag hänger i Resecentrum och Präntaren och utför skadegörelse. Här sneglar Kristdemokraterna på Fryshusets verksamhet i Stockholm, som ett gott exempel.

Vad säger att de unga kommer att gå till en sådan verksamhet? Redan i dag finns ett utbud av fritidsgårdar, kulturskola och idrottsverksamheter.

– Först måste vi skapa ett förtroende för unga och koppla in polis, socialtjänst och civilsamhället och hjälpa ungdomarna att komma in i samhället. Vi måste få tag i ledarna, som är äldre, och drar till sig unga tonåringar. Det är till dem som verksamheten ska rikta sig. För de yngre finns verksamhet. Vi får ta hand om dem och få in dem i fritidsverksamheter som finns.

Vilka partier kan Kristdemokraterna tänka sig att samarbeta med efter valet?

– Vi har sagt tydligt och klart alla partier som har samma värdegrund och ideologi, som vi har. Som vi ser det nu är bästa alternativet en borgerlig allians, sedan är alla välkomna in som har samma värdegrund.

Hur ser ni på ett samarbete med Sverigedemokraterna?

– Vi ser att de inte har samma värdegrund som vi har men de kanske ändrar sig lokalt.

Toppkandidaterna och partiernas politik presenteras

I sommar presenterar Strengnäs Tidning partiernas toppkandidater till kommunvalet och vad partierna går till val på i Strängnäs. Först ut är Kristdemokraterna.

Kommunvalet sker söndagen den 9 september, samtidigt som val till riksdag och landsting.

Den 22 augusti startar förtidsröstningen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hübsch