"Lägret är som att ha fått en ny familj"

Just nu pågår ett internationellt läger i Strängnäs där barn från tolv olika länder deltar. På fredagen hölls öppet hus där barnen visade upp sina länder och kulturer.

29 januari 2018 05:30

Det är CISV i Strängnäs som anordnar ett fredsläger för elvaåringar från bland annat USA, Storbritannien, Italien, Indonesien, Costa Rica, Filippinerna och några av de nordiska länderna. Inte mindre än 48 barn plus ledare deltar. CISV Strängnäs har anordnat dessa fredsläger med jämna mellanrum sedan 1986. Under lägret hålls olika aktiviteter där barnen får lära sig att alla människor är olika. Barnen får också lära sig att visa empati och tänka sig in andra människors situation.

– Vi vet att aktiviteterna fungerar. Många barn förändras mycket, därför gör vi det. Vi vet att CISV förändrar människor till att inte bara tänka på sig själva utan på andra också, säger Felipe Gama, Brasilien, som är en av de vuxna ledarna på lägret.

På lägret finns också ungdomsledare som är 16 och 17 år.

– Annars skulle det vara ett för stort åldersglapp mellan ledarna och barnen. De unga ledarna är som en bro mellan oss ledare och barnen, säger Felipe Gama.

Med på lägret är bland andra Tobias Benrdt-Wärn från Danmark, Nyan Gwalani från Spanien och Ingrid Frøseth från Norge.

– Jag gillar lägret. Det är mycket intressant för man är på en plats men på många platser samtidigt för man träffar människor från så många länder, säger Nyan Gwalani.

– Lägret är som att ha fått en ny familj, säger Ingrid Frøseth.

– Man har inte tid att sakna den egna familjen för man har vänner här, säger Tobias Benrdt-Wärn.

Vad är roligast med lägret?

– Att det är så många aktiviteter så att man inte vet vad som ska hända. Det roligaste har också varit att få nya vänner, säger Ingrid Frøseth.

– Att komma till den första värdfamiljen var roligast, säger Nyan Gwalani.

Barnen bodde i värdfamiljer under sin första helg i Sverige. Sedan har de bott på en skola i Strängnäs. Men nu till helgen tar lägerlivet i skolan åter en paus och barnen får bo i nya värdfamiljer över helgen och får ta del av den svenska kulturen.

Men innan det var dags att bege sig till värdfamiljerna hölls på fredagseftermiddagen öppet hus på lägret. Varje land hade ett bord där barnen visade upp sitt land och sin kultur. Många bjöd på godis från sitt hemland.

CISV

CISV är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation vars mål är att skapa en fredligare värld.

CISV är ursprungligen en förkortning för Children's International Summer Villages.

Källa: CISV.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa