Lokala politiker blir till kungar på scenen

Moderatledaren Ulf Kristersson från Strängnäs och kommunalrådet Jimmy Jansson (S) från Eskilstuna är två av Gustav Vasorna i årets teaterföreställningar.

5 januari 2018 06:06

Förra året återuppstod Gustav Vasa krönikespel i ny tappning under namnet Vasaspelet. Under var och en av de nio föreställningarna var det en ny person som iklädde sig rollen som kung. Artisten Dogge Doggelito, komikern Zinat Pirzadeh, nattklubbsdrottningen Alexandra Charles och biskopen Johan Dalman agerade Gustav Vasa, liksom lokalpolitikerna Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (M).

Så blir upplägget även i år, och redan nu är det klart att Strängnäsbon och moderatledaren Ulf Kristersson får rollen i premiärföreställningen på nationaldagen.

– Jag kontaktade honom och frågade om han kunde någon av dagarna. Han kollade med sin stab och kom fram till att 6 juni var den dag som passade honom bäst, säger Maria von Beetzen, ordförande i Föreningen Vasaspelet i Strängnäs.

Även Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, samt landshövdingen Liselott Hagberg har tackat ja till rollen. Regissören och manusförfattaren Charlotta Huldt Ramberg blir Vasakungen under den sista föreställningen den 16 juni. Vilka andra som ska vara kung är ännu inte bestämt.

Att politiker tar sig an rollen som kung tycker Maria von Beetzen är passande i sammanhanget.

– Det handlar ju om makt. Det är en historisk föreställning, men den har en nutidsförankring. Vi vill inte hamna i kungadyrkan, så att företrädare för det moderna samhället spelar Gustav Vasa gör att föreställningen blir framåtsyftande och visar hur långt vi har kommit sedan hans tid, säger hon.

Men i år är det inte bara själva Vasaspelet som står i fokus. De två veckorna då föreställningarna visas kommer att kallas för Vasaveckorna, och Maria von Beetzens förhoppning är att hela domkyrkoberget ska sjuda av liv. Bland de redan spikade inslagen finns renässansensemblen Romeo och Julia-kören från Dramaten som ger en konsert den 7 juni, och Strängnäs stadspipare den 10 juni. Det kommer att arrangeras en bussutflykt till Räfsnäs gård i Mariefred där ägaren Claes Dahlbäck håller en visning och bjuder på kaffe.

– Räfsnäs kungsgårds historia är starkt kopplad till Gustav Vasa och hans föräldrar, berättar Maria von Beetzen.

I domkyrkan arrangeras historiska vandringar och det blir minst ett föredrag. Fler inslag i programmet är på gång, enligt Maria von Beetzen, och hon uppmanar alla som själva vill delta med en programpunkt att höra av sig senast den 15 april.

– Vi vill att det ska hända mycket. Den här perioden är en vacker tid i Sverige, med blomstrande natur. Vi vill locka ut människor och visa upp Strängnäs, säger hon.

Då är det föreställningar

6 juni (med Ulf Kristersson)

8 juni

9 juni (med Liselott Hagberg)

11 juni

12 juni

13 juni

15 juni (med Jimmy Jansson)

16 juni (med Charlotta Huldt Ramberg)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa