Lovisas tips inför studenten: "Ha inte så stora förväntningar!"

Hur minns du din student? Vad blev bra och vad blev dåligt? Vi frågade Lovisa Wennnerberg som gick ut förra våren om hon har några tips.

‒Du ska inte ha några förväntningar utan bara njuta. Själv önskar jag att jag inte hade överanalyserat mina känslor så mycket den dagen.

11 maj 2017 14:33

"Det här kommer att bli den lyckligaste dagen i ditt liv" hade Lovisa Wennerberg hört från kreti och pleti inför den sista dagen på Thomasgymnasiet i Strängnäs fredagen den 10 juni 2016. Förväntningarna var höga. Att det hade haussats upp en stämning inför utspringet är mer regel än undantag och Lovisa, som gick Na13/Te13, sköljdes med i vågen.

Även familjen lade ner mycket krut på avslutningen. Mamma hade tagit ledigt hela veckan och Lovisas moster hjälpte till att förbereda festen på kvällen.

Ett år har nu gått och Lovisa läser på juristlinjen på Stockholms universitet. Hon har precis gjort första stora tentan när vi träffas.

Din bästa tid i skolan om du ser tillbaka?

‒Roligast har jag nu på universitetet. Jag läser tillsammans med andra som har samma intressen som jag. Men gymnasiet var också en rolig och utmanande tid.

Lovisa berättar att hon så här i backspegeln "överhypade" studenten.

‒Det gjorde nog alla, det är så höga förväntningar på den. Man ska hitta den perfekta klänningen, ha ett bra flak med bra musik, schysst champagnefrukost ... Det är väldigt höga krav på en.

Fanns det någon tanke hos dig att strunta i mössa och andra krav?

‒Nej, men ett tag funderade jag på en skrikrosa klänning. Fast det var nog mer för att jag inte hittade en vit som var fin.

Hur var din student?

‒Jag har två bilder av den. Å ena sidan var det jätteroligt att ha en sista dag med gänget. Å andra sidan har jag haft betydligt roligare i mitt liv än på min student, både innan och efter. Men jag tror att det handlar om att man har så stora förväntningar och då blir det inte så kul. Alla säger ju att "det här är din lyckligaste dagen i ditt liv", då tänker man hela tiden att "varför har jag inte så kul som jag borde ha?" Man analyserar allting istället för att njuta.

Om du skulle göra om studenten ...?

‒Då hade jag inte funderat så mycket på vad andra sagt om hur en student ska vara.

Vid utspringet klockan två regnade det.

‒Det var också så där "Å nej! Nu regnar det på min student medan andra säkert haft sol."

Lovisa fixade studentskylten åt sig själv och mixtrade en del med bilden i Photoshop.

Hennes tips: Om du tror att dina föräldrar kan välja fel foto till skylten, kräv att få se den så du slipper skämmas.

‒Många vill ju inte ha bilder på sig när de är små och nakna, typ. Fast å andra sidan: på själva studentdagen är du så självupptagen så du lägger inte märke till andras skyltar.

Skylten med eventuellt skämmigt foto på dig kommer ändå att fastna på många bilder den dagen så ta gärna kontrollen över hur du presenteras.

Lovisa Wennerberg

Ålder: Fyller 20 år 28 maj.

Bor: Strängnäs på Regementsgatan.

Gör: Pluggar till jurist på Stockholms universitet. "Jag visste redan i nian att jag ville bli jurist".

Framtiden: Vill flytta till Stockholm och jobba som advokat eller affärsjurist.

Lovisas ungefärliga kostnad för studenten: "500 kronor för flaket per person, klänning 1000 kronor, mössa cirka 1000 kronor plus maten vid mottagningen hemma samt champagnefrukost på morgonen."

Tips: Om du tror att dina föräldrar kan välja fel foto på dig till skylten: kräv att ha koll på vilken bild det blir.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!