Lucköppning i arkivet – 21 december 1951

Den stundande kommunreformen faller inte alla Mariefredsbor i smaken. Om det rapporterar tidningen 1951, som utgör lucka 21 i tidningens kalender.

21 december 2018 07:33

Det är förbluffande mycket läsarna får veta för 12,5 öre, tycker Strengnäs Tidning år 1951. Det är så mycket varje nummer kostar den som väljer att prenumerera, upplyser en annons. Dagstidningen beskrivs som omistlig för den vakna nutidsmänniskan. "Utan den blir Ditt handlande ett famlande. Du blir isolerad och får inte veta vad som händer omkring Dig".

Det är den sista tidningen före julafton och Telegrafverket vädjar till allmänheten att ringa så lite som möjligt, för sin personals skull. Bara samtal "som ej utan våda kan uppskjutas" bör ringas på julafton och nyårsafton, om det inte är automatiskt kopplade samtal det handlar om.

Ett annat påbud kommer från Hushållningssällskapet som påminner om mul- och klövsjukan som härjar i såväl utlandet som delar av Sverige. Inför julresorna uppmanas Strängnäsborna att iaktta noggrann personlig hygien.

Irritation över de nya kommungränserna, som ska börja gälla tio dagar senare, sipprar fram mellan raderna. Mariefred blev ju en egen kommun 1863, när kommunsystemet infördes i Sverige. 1952 skulle Kärnbo och Taxinge landskommuner gå upp i Mariefreds stadskommun.

Signaturen Yan skriver i en krönika "att en epok i Mariefreds månghundraåriga historia avslutas ... Ändå lär stadens plötsliga fördubbling få ske i tysthet, vilket förvånar mången. Kanske rent av den allra inre kretsen i det kommunala styret har en liten överraskning i beredskap till nyårsnatten? Offentlig nyårsvaka på Stora torget med kaffebjudning, fyrverkeri och dylikt?", undrar signaturen ironiskt.

De två nytillkomna kommundelarna har just inte någon anledning att glädjas över den påtvingande förändringen, skriver Yan, som ändå avslutar i positiv ton. I och med reformen ser det ljusare ut att kunna flytta busstationen. Omedelbart efter årsskiftet ska arbetet med en hyresfastighet på den nuvarande busstationen börja. "Trots alla påståenden om motsatsen tar vi alltså ändå ett litet fjät framåt då och då", avslutas krönikan.

För oss som har facit i hand går det att tillägga att Mariefred och Kärnbo gick upp i nybildade Strängnäs kommun år 1971.

[custom-embed script="PGRpdiBjbGFzcz0ic2NyYmJsLWVtYmVkIiBkYXRhLXNyYz0iL2V2ZW50LzI4NDAzOTIvMzAwMjkiPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0PihmdW5jdGlvbihkLCBzLCBpZCkge3ZhciBqcyxpanM9ZC5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShzKVswXTtpZihkLmdldEVsZW1lbnRCeUlkKGlkKSlyZXR1cm47anM9ZC5jcmVhdGVFbGVtZW50KHMpO2pzLmlkPWlkO2pzLnNyYz0iLy9lbWJlZC5zY3JpYmJsZWxpdmUuY29tL3dpZGdldHMvZW1iZWQuanMiO2lqcy5wYXJlbnROb2RlLmluc2VydEJlZm9yZShqcywgaWpzKTt9KGRvY3VtZW50LCAnc2NyaXB0JywgJ3NjcmJibC1qcycpKTs8L3NjcmlwdD4="]

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas