M och S fortsätter sitt samarbete fyra år till

Moderater och socialdemokrater har kommit överens om att bilda majoritet igen.

Jacob Högfeldt och Monica Lindell Rylén fortsätter att styra kommunen – men en ändring i Strängnäspolitiken är att det endast blir ett oppositionsråd.

28 september 2018 09:32

Det står nu klart att det blir ett fortsatt M- och S-styre i Strängnäs kommun. På fredagsmorgonen bekräftade Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) att det blir ett förnyat samarbete över blockgränsen.

– Vi har en bra mandatperiod bakom oss och våra samtal efter valet har flutit på bra, säger Monica Lindell Rylén.

När M först sträckte ut handen till S, underströk Monica Lindell Rylén att det fanns områden där de två partierna eventuellt kunde ha svårt att enas. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv känner hon sig nu bekväm med överenskommelsen.

– Vi har hittat formuleringar som gör att vi inte låser oss i våra fortsatta diskussioner, säger hon.

En första del av en ny majoritetsförklaring har tagits fram. Den är kortare men, enligt Jacob Högfeldt, mer offensiv än den som gjordes för fyra år sedan:

– Den här siktar ännu längre med fler strategiska framtidsgrepp som vi är beredda att ta, säger han, och nämner målet om fossilfria transporter och klimatneutralitet som ett exempel.

I majoritetsförklaringens inledning står också att mandatperiodens arbete "ska föras utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv baserat på Agenda 2030 och de globala målen". Jacob Högfeldt slår dock fast att det är kärnverksamheterna – skola, vård och omsorg – som kommer att sättas i främsta rummet.

– Punkterna i majoritetsförklaringen är inte prioriterade, men det finns så klart en vits med att det är en punkt om just kärnverksamheterna som står överst, flikar Monica Lindell Rylén in.

Jacob Högfeldt ska fortsatt vara kommunstyrelsens ordförande, och Högfeldt och Lindell Rylén kommer båda att vara kommunalråd. Det kommer att finnas ett oppositionsråd den kommande mandatperioden. Det sistnämnda uppdraget har de senaste fyra åren fördelats mellan två personer på 50 procent vardera.

– Vi fick ge oss på den punkten förra gången. Det kommer vi inte göra nu, utan oppositionsrådet kommer fysiskt vara en enda person. Det blir tydligare för alla parter, säger Jacob Högfeldt.

– Det kan förenkla, vem som än ska ha uppdraget. Då blir det ett heltidsjobb som man kan fokusera på, kommenterar Mia Nerby (C).

samtalen med Socialdemokraterna gått bra.

Majoritetsförklaring inte helt klar

ta del av vad M och S lovade inför valet, i tidningens valsatsning Kan du lova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas