– Om allt går som på räls så kan man sätta spaden i jorden om ungefär tre år.
Det säger Mikael Rojek, samhällsstrateg och chef för strategienheten vid Strängnäs kommun, och tillägger:
– Planen uttrycker vad kommunen vill, och vi vill skapa en ny stadsdel.
Planprogrammet för Södra Tosterö är indelat i fyra områden: Sundby park, Södra Sundby, Norra Sundby och Tosterö brygga. Fram till den 6 september har nu alla remissinstanser, men också allmänheten, möjlighet att tycka till om planen.
– Vi vill göra allt vi kan för att vi inte ska missa något viktigt. Vi vill att stadsdelen ska bli så bra som möjligt, säger Eddie Lundgren, översiktsplanerare vid Strängnäs kommun, som utformat planprogrammet.
När det gäller tre av områdena som berörs av planen handlar det i stor utsträckning om att förtydliga vad som gäller. För Sundby park handlar det om att stärka skyddet för det gamla sjukhusområdet, som klassats som riksintresse, genom att reglera tomtmarken och bevara natur- och parkmark.
På Norra Sundby vill kommunen bevara vattentornet och ekonomibyggnader. Det görs genom ett rivningsförbud på dem och att vattentornet exempelvis får byggas om till bostäder. Samtidigt pekas området runt grusplanen vid Strängnäs Montessoriskola ut som en möjlig plats för fler bostäder eller skolverksamheter.
I stället är det på det man kallar Tosterö brygga som de stora förändringarna – man vill bygga en ny stadsdel.
– En av förutsättningarna för detta är att arenan och Mälarblick försvinner, säger Mikael Rojek.
Och Johan Duvner, talesperson för Svenska hem som äger området, säger:
– Vi köpte för att bygga bostäder men vi ligger lågt tills vi vet att allt blir klart. Sedan får marknaden avgöra vad vi bygger och när.
Kommunen tänker sig att Enköpingsvägen ska bli en stadsgata, att området ska få fler smågator och att ett litet centrum med bland annat matbutik ska byggas ungefär vid korsningen Mälarvägen. Man planerar också för att strandområdena mellan Tosteröbron och Sundby park ska bli tillgängliga för allmänheten precis som från Vargholmen till Mälarvägen.
Kommunen ser också över cykel- och kollektivtrafikens möjligheter på Södra Tosterön för att förbättra möjligheterna att ta sig till och från området utan bil.
Den 29 augusti har kommunen öppet hus i resecentrum om planprogrammet för Södra Tosterö. Klockan 16.30-19 finns ansvariga på plats för att svara på frågor och ta emot synpunkter.