Mälarens vattennivå nära klass 1-varning

Det är mer vatten i Mälaren än normalt så här års. Inom de tio närmaste dagarna kan SMHI komma att utfärda en varning.

I Nabbviken i Strängnäs syns det att Mälarens vattennivå har stigit. Mikael Rojek vid kommunens samhällsbyggnadskontor säger att det höga vattnet visar sig främst i Mariefred. Hugo Rundberg, tidigare yrkefiskare i Stallarholmen, har också märkt av höjningen.

I Nabbviken i Strängnäs syns det att Mälarens vattennivå har stigit. Mikael Rojek vid kommunens samhällsbyggnadskontor säger att det höga vattnet visar sig främst i Mariefred. Hugo Rundberg, tidigare yrkefiskare i Stallarholmen, har också märkt av höjningen.

Foto: Camilla Lillsebbas/Joakim Serrander

Strängnäs2019-12-17 06:31

Vattenståndet i Mälaren är ovanligt högt. På måndagsmorgonen uppmättes det till 1,19 meter i höjdsystemet RH 2000, 33 centimeter över medelnivån.

– 1,24 meter är den gräns vi har som varningsnivå för en klass 1-varning för Mälaren. Den aktuella tiodagarsprognosen pekar mot att vi kommer att närma oss eller gå över den gränsen under perioden, säger Jenny Axén, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Vid en klass 1-varning för högt vattenstånd är det främst småbåtsbryggor och kajer som kan översvämmas, enligt SMHI. Mikael Rojek vid Strängnäs kommuns samhällsbyggnadskontor säger att bebyggelse i kommunen inte ligger i farozonen i detta läge.

– I de äldre delarna av Mariefred kan det komma vatten upp på Hamnplan och parkeringsplatser, vissa korsningar kan få problem att bli av med vattnet. På landsbygden är det en del jordbruksmarker som hamnar under vatten när vattnet stiger, säger han.

En som har märkt av det höga vattnet är tidigare yrkesfiskaren Hugo Rundberg, som bor sjönära i Stallarholmen.

– Det är inte många år det varit så här högt vatten i december, även om det har hänt tidigare. Det är normalt på våren, efter snösmältningen, som vi får så här höga flöden. När jag tittade i går var vattnet ungefär så högt som det brukar bli. Men det fattas cirka 20 centimeter till rekordet vi har sett här, säger han, som hoppas att vattnet sjunker innan isen lägger sig.

Mälarens vattennivå regleras genom dammar och slussar i Södertälje och Stockholm, i enlighet med en vattendom. Just nu forsar 525 kubikmeter mälarvatten ut i Saltsjön – varje sekund.

– Det är mer än normalt för årstiden. Hur mycket som tappas skiftar lite från dag till dag. Vi samverkar med länsstyrelsen, SMHI, Sjöfartsverket och Slussenprojektet och bevakar kontinuerligt vattenståndet samt prognoser på tillrinning och vattenstånd, säger Ingrid Hansson, pressansvarig kommunikatör vid Stockholms hamnar, som sköter tappningen på uppdrag av Stockholms stad.

Tappningen enligt vattendomen finns med i SMHI:s beräkningar om att en klass 1-varning är nära föreliggande.

Vattnet i Mälaren har stigit under den senaste månaden, berättar hydrologen Jenny Axén, och det är höstens rikliga nederbörd som är orsak till det.

– Senast vattnet steg så här mycket i Mälaren var år 2000. Då var vattenståndet ännu högre än i dag, och det vattnet höll på att rinna ner i Stockholms tunnelbanesystem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!