Många ville se Guldmaskinen

Det var många som kom för att se premiären av Rich Tellas film Guldmaskinen.

– Det känns bra men lite stressigt. Jag väntade inte att så många skulle komma, sa Rich Tella.

11 maj 2018 22:09

På fredagskvällen hade amatörfilmaren och entreprenören Rich Tellas film Guldmaskinen premiär. Rich Tella blev nyfiken på historien om guldmaskinen och dess skapare Hans Wahlbeck och började därför göra en dokumentärfilm. Hans Wahlbeck sa sig ha en maskin som kunde rena guld. Wahlbeck ska ha samlat in 100 miljoner kronor till projektet.

Rich Tella har hållit på med filmen sedan 2014. Det har funnits stunder då han tvivlade på om det skulle bli någon film.

– Många, många gånger har jag tänkt så. Men jag hade inte bråttom att göra klart filmen, berättar han.

Det var många som på fredagskvällen kom till premiären av filmen i Gula industrihuset. Platserna framför filmduken fylldes snabbt.

Hur känns det med premiär?

– Det känns bra men lite stressigt. Jag väntade inte att så många skulle komma. Det är första gången jag gör det här, sa Rich Tella.

Det var som sagt nyfikenhet på historien om guldmaskinen som fick Rich Tella att börja filma. Men att hitta sanningar visade sig inte bli lätt.

– Jag fick inte svar på mina frågor utan det blev motsatsen. Men ju fler frågor du ställer, desto fler frågor får du. I början var det en drivkraft att få reda på om han (Wahlbeck) ljög. Men man kan inte veta vad som pågår i någon annans huvud. I efterhand är det omöjligt att förstå när man inte kan fråga personen.

En stor del av filmen bygger på intervjuer med Tomas Widmark, tidigare medarbetare på Strengnäs Tidning. Thomas Widmark har gjort mycket efterforskningar när han skrev om Hans Wahlbeck och guldmaskinen.

Vad tänker du i dag om Hans Wahlbeck och guldmaskinen?

– Han drömde säkert om det här och trodde på det, men man kan inte vara säker på det. Men folk runt omkring borde ha förstått att det var något lurt, säger Tomas Widmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hübsch

Ämnen du kan följa