Markägare åtalas inte för förorenad jord vid Mälaren

Markägaren spred tusentals ton förorenad jord vid Mälaren. Nu har åklagaren lagt ner förundersökningen om miljöbrott. Beslutet är dock överklagat.

Markägaren anmäldes för miljöbrott och brott mot områdesskydd. Nu har förundersökningen lagts ner.

Markägaren anmäldes för miljöbrott och brott mot områdesskydd. Nu har förundersökningen lagts ner.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Strängnäs kommun2020-04-14 19:55

– Det är som jag tolkat lagtexten från början. I frågan om miljöbrott blev jag lurad och i frågan om strandskydd gäller undantaget för aktivt jordbruk, kommenterar markägaren. 

Tidningen har berättat att han i fjol lät frakta in tusentals ton jord från en verksamhet i Eskilstuna. Massorna användes främst för att bygga ut strandnära åkermark i Strängnäs kommun.

Före årsskiftet visade det sig att jorden var förorenad och kom från företaget LMAG, som ingår i den stora batteriskandalen.

Mannen polisanmäldes av dels en privatperson, dels kommunen. Misstankarna gällde miljöbrott och brott mot områdesskydd, då jorden lagts ut inom vad miljökontoret menade var strandskyddat område.

Nu har kammaråklagare Bengt Svensson vid Nationella åklagaravdelningen lagt ner förundersökningen. Det går inte att bevisa att markägaren haft brottsligt uppsåt eller visat brottslig oaktsamhet, skriver han.

Han hänvisar till att markägaren tagit del av analyser som sa att jorden var fri från förbjudna föroreningar. Att senare prover visade att det inte stämde "har inte misstänkt haft anledning att misstänka", står det. Åklagaren bedömer också att det undantag i strandskyddet markägaren hänvisat till gäller.

Den privatperson som anmält jordspridningen har dock begärt att beslutet ska överprövas. 

Vem som får betala en sanering återstår att se. 

– Jag jagar bevis och har fått in bland annat fakturor, körsedlar och tillstånden från Eskilstuna kommun, säger markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!